Hjälp hjärtat!

Uppdaterad 2012-12-05 | Publicerad 2012-07-20

250 000 svenskar lider av hjärtsvikt
– få gör något åt det. Nya riktlinjer på väg.

Livet står på spel. Ändå byter vi inte livsstil.

Sju av tio hjärtsjuka tror nämligen att de är friska.

– Det räcker inte med mediciner. Utan nya levnadsvanor går halva behandlingseffekten förlorad, varnar professor Joep Perk.

Svullna ben, trött och andfådd bara du går upp för en trappa? Skyll inte på åldern. Stillasittande jobb, stress och dålig kondis är mer troligt. Men nöj dig inte med en förklaring. När hjärtat sviktar och inte orkar pumpa som förr hjälper inga för­klaringar. Du måste agera. Och det räcker inte med en punktinsats. Hjärtsvikt kräver ofta en livslång behandling. Annars är risken stor att du drabbas av infarkter. Varje infarkt ökar risken för en ny.

– Problemet är att många tror de är friska när vi skriver ut dem, säger Joep Perk, professor i hälsovetenskap på Linnéuniversitetet i Kalmar/Växjö.

”Förstår inte allvaret”

Han presenterade nyligen en undersökning av 1 073 svenska infarktpatienter som gjort en akut ballongsprängning. Över hälften ansåg sig botade direkt efter ingreppet och hela 67 procent uppfattade att de fått beskedet att de var friska vid återbesöket.

– Allt går så snabbt. De får snabb hjälp och blir lika snabbt utskrivna igen. Det gör att en del inte förstår allvaret. Det är stor skillnad mot tidigare, då vi behöll patienterna längre och hann prata om deras situation, menar han.

På frågan om varför de drabbats skyller många i dag på åldern eller ärftlighet. Det vill säga saker vi inte kan göra något åt.

– Det är ett bekymmer. Jag är förvånad att så många inte vet bättre, säger Joep Perk.

Hjärtsvikt ökar

Psykologer som tittat på undersökningen tror att en del nog vet, men inte vill medge det, utan övertygar sig själva om att levnadsvanorna inte har så stor betydelse. Enligt statistik från svenska hjärt-kärlregistret, Swedheart, uppfyller bara två av tio drabbade de fyra viktigaste målvärdena för att undervika en ny infarkt.

Samtidigt visar en färsk undersökning att hela 80 procent av alla hjärtinfarkter direkt går att relatera till livsstilsfaktorer som rökning, mat och motion.

– Det är så förbaskat tydligt. Ändå är bara var tredje beredd att ta sig i kragen och göra något åt det...

Joep Perk tror att just det här är en anledning till att varken behandlingsresultat eller överlevnad blivit bättre de senaste tio åren. Trots att den tekniska utvecklingen gått framåt och vården blivit avsevärt bättre är hjärtsvikt en av få hjärtsjukdomar som fortfarande ökar.

”Måste lägga om livsstil”

En annan anledning kan vara att vissa läkare inte hänger med i utvecklingen eller helt enkelt struntar i de tekniska hjälpmedel som tagits fram. På det svenska hjärtläkarmötet i våras presenterades siffror som visar att användningen av läkemedel är nära nog optimal. Hela 90 procent behandlas i dag med de blodtrycksmedel som anses bäst. Däremot är det fortfarande försvinnande få som får en sviktpacemaker (CRT) eller en implanterbar defibrillator (ICD) inopererad - trots att det rekommenderas sedan flera år tillbaka.

– De räddar dig dock bara i det akuta skedet. Du måste fortfarande lägga om livsstil för att klara dig i långa loppet. Det är precis lika viktigt som mediciner och annan behandling, påpekar Joep Perk som varit med och tagit fram de nya europeiska riktlinjerna för hur hjärtsvikt ska behandlas. De publicerades i senaste numret av European Heart Journal.

Nya europeiska riktlinjer – så slipper vi hjärtsvikt

RÖKSTOPP Undvik rökiga miljöer så långt det är möjligt. Röker du själv ska du självklart sluta.

MOTION Satsa på vardagsmotionen. Ta trapporna istället för hissen, gå eller cykla i stället för att åka bil till jobbet. En halvtimme om dagen räcker.

HUSMANSKOST Välj vettig mat som svensk husmanskost eller medelhavskost med mycket frukt och grönt, fisk lite då och då, begränsat fettintag och kanske ett glas vin ibland. Det är rena rostskyddet mot åderförkalkning.

VIKTKONTROLL Försök hålla din vikt under kontroll.

STRESSKONTROLL Sluta stressa. Börja prioritera och ta kontroll över tiden även då du ska lägga dig. Sömnen är viktigare än vi tror.

Källa: European Heart Journal

Vad är hjärtsvikt?

Runt 250 000 svenskar lider av kronisk hjärtsvikt. Det är ett av de vanligaste allvarliga tillstånden inom sjukvården och innebär att hjärtat inte orkar pumpa ut tillräckligt med blod i kroppen. Det gör att cellerna får för lite näring och syre, vilket gör personen trött och andfådd av minsta ansträngning. Det finns flera anledningar till hjärtsvikt: Högt blodtryck, klaffar som inte sluter tätt, infarkt och hjärtmuskel­förtvining, så kallad kardio­myopati. Sjukdomen utvecklas successivt under en längre tid.

Medelåldern för diagnos ligger på 75 år.

Följ ämnen i artikeln