Hudläkaren: Brännskadan är en kraftig inflammation

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-07-13

Kan ge cancer och
får huden att åldras

Solbrända kroppar kan ge roliga bilder.

Men allt är inte glatt, utan farorna kan vara många – och man åldras dessutom i förtid.

– En brännskada är en kraftig inflammation i huden, säger överläkare Margareta Frohm Nilsson.

Margareta Frohm-Nilsson.

Många eftersträvar den perfekta gyllenbruna brännan och tillbringar timmar på stranden och på filtar runt om i landet.

Men farorna med solen glöms ofta bort – och att skydda sig själv kommer i andra hand.

– När man har blivit röd så har man solat för mycket. Den röda linjen som svider och bränner betyder att man har varit för länge i solen i förhållande till sin hudtyp. Många har en uppfattning om att solen inte är farlig i Sverige men det är fel. Man måste skydda sig för svensk sol också, säger Margareta Frohm Nilsson, överläkare vid hudkliniken på Karolinska sjuhuset och även verksam vid Akademikliniken.

När man bränt sig har huden drabbats av en kraftig inflammation som gör att det smärtar och svider. Och obehaget stannar ofta kvar i flera dagar efteråt.

Stek inte för länge

Att ligga på stranden och steka en hel dag är något som inte rekommenderas.

– Om man ligger på stranden och det blåser lite så känner man inte hur det bränner. Det är när du kommer hem på kvällen som du ser hur röd du har blivit. Den maximala rodnaden kommer upp till ett dygn efteråt, säger Margareta Frohm Nilsson.

Har man väl blivit röd så finns det bara en lösning – att undvika solen.

– Då är det att hålla sig borta från solen, och kanske använda kylbalsam.

– Alla tål heller inte solen lika bra. Vi har alla olikfärgad hud. De med rötter från Medelhavet behöver inte skydda sig lika mycket som en blek skandinav. Och rödhåriga tål generellt solen sämre, säger hudläkaren.

Använd solskydd

Tricket är att tänka till innan genom att använda solskyddsmedel, täckande kläder och inte planera för en hel dag pressandes i solen.

– Det gäller att bli brun långsamt och sakta bygga upp ett skydd. Det här med att pressa behöver man inte göra om man är brun. Du bränner dig inte lika lätt om du har satt på solskydd och sakta byggt upp en brun färg. Det skyddar huden.

Sola smart

Men solen för även med sig en del positiva effekter.

– Det är bland annat D-vitaminbildning, och välmående. Vi mår ofta bra i solen. Vi tar åt oss av solens positiva effekter, men det gäller att bete sig klokt i solen. Sola smart.