”Smärtan styr inte längre mitt liv”

Uppdaterad 2019-06-17 | Publicerad 2010-10-29

En ny behandlingsmetod har hjälpt Marie Almenius, 43, som lider av fibromyalgi att lära sig leva med smärtan.

Marie Almenius, 43, lider av fibromyalgi, en mycket smärtsam sjukdom som är svårt handikappande för den som drabbas. Men en ny behandlingsmetod har hjälpt henne att lära sig leva med smärtan.

-Den styr inte längre mitt liv, säger hon.

Men glädjen var långt borta när Marie för tio år sedan drabbades av smärtsjukdomen fibromyalgi, som utlöstes av ett extremt stressigt liv. Hon hade ont i varenda muskel och led i kroppen.

-Jag sprang in i den berömda väggen. Jag hade dubbelarbete med företag och barn att ta hand om. Mina kompisar kallade mig ”duracellkaninen”. Det var ingen broms i mig, berättar Marie som prövat de flesta behandlingar mot sin smärta, men utan resultat.

Tänka positivt

Det var först när hon fick kontakt med en sjukgymnast som använde sig av ett beteendemedicinskt behandlingssätt som den stora förändringen kom.

Vad är det då som är så revolutionerande med denna metod?

-Man lär sig tänka på ett annorlunda sätt vilket gör att man stressar av. När jag känner att smärtan gör sig påmind sätter jag mig ner några minuter och slappnar av och djupandas och försöker tänka positiva tankar. Det låter konstigt men det funkar faktiskt. Ofta är det ju stressen som orsakar fibromyalgi och får man bort den så försvinner smärtan, säger Marie.

Menar du att du med tankens kraft kan ta bort smärtan?

-Den försvinner inte helt men den avtar i och med att jag blir lugnare. Men helt smärtfri blir jag aldrig utan det handlar om att lära sig att leva med och hitta ett förhållningssätt till värken. Detta är den enda behandling jag hittat som faktiskt fungerar, säger Marie.

Familjen är glad

Familjen, Maries egna tonårsdöttrar och sambons tre barn, är glad att Marie äntligen hittat ett sätt att hantera sin smärta.

-De slipper ha en irriterad mamma som ligger till sängs jämt. Förr kunde minsta lilla grej stressa upp mig vilket triggade igång smärtan. Nu vet jag hur jag ska göra för att mota Olle i grind.

”Tankens kraft kan försätta berg”

Våra tankar påverkar oss mer än vi tror. Tankens kraft kan försätta berg, enligt den österländska filosofin. Inom psykiatrin har beteendeterapi använts länge med goda resultat. Nu har forskare kommit fram till att en blandning av kunskaper från den medicinska världen och beteendevetenskap faktiskt kan lära oss att hantera och leva med svår smärta.

– Det handlar om att se hur smärtan påverkar mitt liv. När jag vet det kan jag ändra mitt beteende och börja agera på ett sätt som inte triggar igång värken, säger Anne Söderlund, professor i sjukgymnastik vid Mälardalens högskola.

En ny rapport från SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, visar att ett beteendemedicinsk behandlingssätt är gynnsamt för smärtpatienter.

Många patienter har svarat så positivt på behandlingen att de till och med kunnat sluta ta smärtstillande medicin.

Styra tankarna rätt

Anne Söderlund menar att det är viktigt att lyfta upp och analysera de tankar man får vid olika aktiviteter och situationer när smärtan sätter in.

– Smärtan ökar genom negativa tankar. När patienten får insikt i vilka tankar som triggar igång smärtan kan vi hjälpas åt att styra tankarna i en mer realistisk riktning. Jag brukar säga åt mina patienter att tänka belönande tankar eller tankar om hur man genomför en aktivitet istället för att låta smärtan dra ner humöret, säger Anne Söderlund.

Men det tar tid att ändra ett beteende.

– Det är ungefär som att sluta röka, det är ju inte gjort på en dag men resultat visar att effekten av behandlingen är bestående.

KATARINA ARNSTAD ELMBLAD

Följ ämnen i artikeln