Så ska du äta för att slippa sjukdomarna

Publicerad 2012-02-09

Svenska folket äter för lite frukt och grönsaker.

Det visar en rapport från Europeiska mat- och informationsrådet.

Rekommendationen är 400 gram per dag – men vi äter bara 237 gram.

Europeiska mat- och informationsrådet har granskat hur mycket frukt vi i Europa konsumerar. Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar att man ska äta 400 gram frukt och grönsaker per dag.

I Europa varierar rekommendationen mellan de olika länderna och till exempel i Danmark menar de att man bör äta 600 gram frukt och grönt.

Rapporten visar att bara fyra länder kommer upp i WHO:s rekommenderade mängd på 400 gram per dag.

 Det är invånarna i Polen, Italien, Tyskland och Österrike som äter mer än 400 gram frukt och grönsaker per dag.

”Lägre risk för kroniska sjukdomar”

Sverige ligger långt ner på listan då vi äter 237 gram frukt per dag.

Europeiska mat- och informationsrådet menar att frukt och grönsaker är viktigt för en hälsosam och  balanserad kost.

”Studier har visat att höga intag av frukt och grönsaker är förknippade med lägre risk för kroniska sjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar, stroke och vissa typer av cancerformer”.

Även Världshälsoorganisationen menar att frukt och grönt kan motverka sjukdomar.

”WHO har uppskattat att ett för lite intag av frukt och grönsaker orsakar cirka 14 procent av av mag- och tarmcancer-dödsfallen, cirka elva procent av dödsfallen av ischemiska hjärtsjukdomar och omkring nio procent av stroke dödsfallen i världen” skriver de i rapporten.

Minimedia

Följ ämnen i artikeln