Gulli, 75, blev helt frisk på sin dödsbädd

Uppdaterad 2014-03-31 | Publicerad 2008-09-24

Var sjuk i elva år för att läkarna gav fel medicin

Gulli Johanson blev sjuk av sin medicin. Hon fick svårt att gå, demensproblem och blev sängliggande. När hon slutade med pillren blev allt snabbt bättre. Här är barnbarnsbarnet Noah Wickman, 4, på besök på ålderdomshemmet.

Familjen samlades vid dödsbädden för att ta farväl.

Men bara några dagar senare var Gulli Johanson, 75, frisk.

Läkarna hade begått ett katastrofalt misstag:

Hon hade inte varit gravt senil i elva år – hon hade fått fel medicin.

Gulli Johanson har erbjudits 45 000 kronor av vården för de förlorade åren. De felaktiga medicinerna, som ordinerades under elva år, höll på att kosta henne livet.

Aftonbladet och SVT:s ”Uppdrag Granskning” kan i dag berätta historien om hur läkarslarv berövade Gulli Johanson nästan elva år av hennes liv. Om barn och barnbarn som maktlösa tvingats se på när en älskad familjemedlem långsamt tynat bort och blivit mer och mer apatisk.

Det är en historia som kunde ha tagit slut i maj förra året.

Då ringde personalen på sjukhuset till de anhöriga och sa att det var dags att komma och ta farväl, att mamma hade slutat äta.

– Jag minns det så väl. Min syster ringde mig den 7 maj och berättade att mamma var döende. Jag var uppe två dagar senare och tog farväl, säger sonen Börje Johanson till Aftonbladet.

Men några dagar senare satte sig Gulli Johanson upp. Hon hade inte pratat begripligt på elva år. Och sa till personalen:

– Vad bra att ni är här. Jag vill stiga upp.

Vad var det som hade hänt?

Epilepsianfall

Sommaren 1996. Gulli Johanson var på semester i skärgården tillsammans med en av sina söner då hon plötsligt fick ett epileptiskt anfall.

– Jag kommer ihåg att vi åkte ambulanshelikopter och att jag såg Globen. Det är det sista jag kommer ihåg på många år, säger hon.

Vi sitter i Gulli Johansons rum på ett äldreboende i Västerhaninge, söder om Stockholm. Barnbarnsbarnet Noah Wickman, 4, i knäet.

Även hennes son Börje Johanson och sondotter Maria Johanson är med.

Gulli Johanson fick medicin mot epilepsin. Men hon blev bara sämre. Gick ner i vikt, blev deprimerad, började få svårt att lösa korsord.

– Mamma hamnade i en utredningskarusell. Bollades fram och tillbaks mellan olika sjukhus, säger Börje Johanson.

Läkare satte in ny medicin. Men Gulli blev bara mer och mer glömsk och började få svårt att gå.

År 2002 flyttades hon till ett demensboende.

– Mamma var ett kolli. Hon låg i sängen hela dagarna och pratade inte. Jag brukade komma och hälsa på en gång i halvåret. Det var meningslöst att komma oftare, säger Börje Johanson.

I läkarbibeln Fass står att just de mediciner som Gulli tog har ”demensliknande tillstånd” som biverkning. Det var inget läkarna reflekterade över.

Eller rättare sagt  –  ”Uppdrag Granskning” har hittat journaler där en läkare tycker att den förvirrade kvinnan själv borde ta upp sin medicinering med ansvarig läkare.

Tog bort medicinen

När Gulli Johansson förra våren var döende togs medicinen bort. Hon gick från svårt dement till frisk på bara några dagar.

– Jag trodde inte mina öron när min syster ringde. Hon hade fått ett samtal från sjukhemmet. Mamma hade plötsligt börjat prata, säger Börje.

Hur kändes det?

– Overkligt. Helt overkligt. Min mamma kom tillbaks från de döda.

Glädje – men också sorg.

– Vi har förlorat så många år. Och mina barn har fått växa upp utan en farmor.

Gulli Johanson är smal och tunn. Det har tagit tid för henne att lära sig gå igen. Nu klarar hon sig dock helt själv. Går upp på morgonen, klär sig, sköter sin hygien.

Hon har flyttats till ett vanligt äldrehem.

– Det som överskuggar allt är att jag kan njuta av livet igen. Det finns en lång paus i mitt liv, men jag kan lyssna på musik och läsa böcker.

Läst ikapp åren

Hon berättar att hon läst 277 böcker sedan hon blev frisk. Och hon har metodiskt gått igenom de stora händelser som inträffat under de bortglömda åren:

Skyskraporna som föll i New York, mordet på Anna Lindh, alliansens valseger.

– Det gör väldigt ont när jag tänker på hur min familj haft de under alla de här åren. Jag förstår deras lidande, min egen mamma låg på sjukhus i sex år innan hon dog.

Nästan ingen av de ansvariga läkarna vill svara på frågor om fallet.

Thomas Björkbom, medicinskt ansvarig läkare på den vårdcentral som Gulli Johanson tillhörde, ställde dock upp på en intervju.

Men eftersom han inte var ansvarig under kvinnans sjuka år kunde han strängt taget inte svara på en enda fråga.

Även Svante Baehrendtz, chefsläkare på Karolinska universitetssjukhuset, det sjukhus som flera gånger undersökte Gulli Johanson, har ställt upp framför kameran.

Han vägrar dock att prata om ”enskilda fall” – trots att den drabbade kvinnan gett sitt tillstånd att bryta mot sekretessen.

”Viktigt att berätta”

Gulli väljer att träda fram i Aftonbladet och SVT för att, som hon säger, det är viktigt att berätta.

– Det här ska inte kunna ske. Men om det har drabbat mig så måste det kunna drabba andra.

Ingen vet hur många som Gulli det finns på våra sjukhus. Äldre människor som tycks vara senila, men kanske bara har fått fel medicin.

Gulli Johanson har av vården erbjudits 45 000 kronor i ersättning för de förlorade åren.

– Jag vet inte vad jag ska säga om den summan. Jag har så dålig uppfattning om pengarnas värde numera.

Hon ger fyraårige Noah lite godis och säger att hon egentligen bara begär en enda sak:

– Jag vill ha en ursäkt för vad de har gjort mot mig. Men det har jag inte fått.

Gulli, 75, blev helt frisk – på sin
dödsbädd