”Östersundsparasiten” vägrar släppa greppet

Uppdaterad 2012-10-02 | Publicerad 2012-10-01

Ny studie: Var sjunde får bestående men

Cryptosporidium kan ge livslånga magproblem.

 Magsjukeutbrottet i Norrland plågar fortfarande tusentals invånare. Nu visar det sig att parasiten kan ge kroniska skador.

– Det kändes som att jag svalt glassplitter, säger Anna Frykman, en av de drabbade.

Anna Frykman, 40, en av tiotusentals drabbade.

Ni minns kanske rubrikerna om ”Östersundsparasiten” för två år sedan. Den tämligen okända tarmparasiten Cryptosporidium tog sig in i vattenledningarna och förgiftade mer än 47 000 invånare i Östersund och Skellefteå. En av dem är Anna Frykman, 40.

Dagarna innan larmet om parasiten gick ut, oroade hon sig mest över att bli förkyld som flera av hennes vänner. Hon hade mycket att göra på jobbet och ville absolut inte bli smittad.

– Så här i efterhand är det kanske komiskt, men jag kom på den briljanta idén att dricka extra mycket vatten. Jag dricker nästan aldrig vatten annars, men just de dagarna bälgade jag i mig, säger hon.

En idé som fick långtgående konsekvenser.

Blev tvärdålig

Det började med våldsamma magsmärtor och feber.

– Jag blev tvärdålig. Aldrig i livet har jag haft så ont. Det kändes som att jag svalt glassplitter, sedan blev jag så trött. Jag fattade ingenting... förrän helgen var över och nyheten gick ut. Då var det ingen tvekan om vad det var, berättar Anna som blev sjukskriven i två veckor.

Det blev bättre - men bara tillfälligt. Snart var magplågan tillbaka igen.

– Det var inte alls så illa som första omgången och det gick över lite snabbare, men helt bra har jag fortfarande inte blivit, menar hon.

Magen är ofta orolig och känsligare än före utbrottet. Dessutom får hon väldigt lätt magkatarr.

– Men det jobbigaste är tröttheten. Orken är inte riktigt som tidigare. Det är en matthet som gör att jag inte längre kommer upp i samma kapacitet, säger hon i ett försök att förklara känslan hon och flera bekanta fortfarande lever med.

Bestående besvär

Anna är inte den enda som lever med sviterna efter parasitutbrottet och hon är långt ifrån en av de värst drabbade. Drygt 650 personer blev så svårt sjuka under utbrottet att de vårdades på sjukhus, unga som gamla.

– En av våra grannar, en ung grabb låg på sjukhus i flera veckor. Han var riktigt dålig och gick ner rätt mycket i vikt. En annan kompis hade 40 graders feber (ganska länge?), berättar hon.

En färsk studie från Smittskyddsinstitutet visar nu att var sjunde drabbad riskerar bestående mag- och tarmproblem.

I studien ingår 271 personer som smittats av olika sorters cryptosporidium vid olika tillfällen. Symtomen var ändå snarlika och sju av tio var sjuka i mer än 10 dagar. En nyligen gjord uppföljning visar att 15 procent fortfarande har besvär med magen, två-tre år efter smittotillfället.

Får upprättelse

Insändare i lokaltidningarna vittnar om att drabbade känt sig negligerade av vården när de berättat om sina besvär. ”De påstår att några sådana biverkningar har de aldrig hört talas om! (---) Vi är säkert många här i Östersund som lider i tysthet men nu behöver upprättelse. Blir vi tagna på allvar av läkarkåren snart?”

Även om Smittskyddsinstitutets studie inte är så stor ger den förhoppningsvis de drabbade viss upprättelse.

– Min syster är med i en grupp som ska följas upp med jämna mellanrum. Det är bra, säger Anna och tycker det är skönt att folk börjar prata öppet om det.

Följ ämnen i artikeln