Okänd könssjukdom sprids bland män

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-02-07

En könssjukdom som har betraktats som utrotad har åter börjat få fäste i Europa.

Flera fall har rapporterats, varav ett från Sverige, hittills.

Smittskyddspersonal söker efter fler smittade.

I fjol hittades det första svenska fallet av könssjukdomen veneriskt lymfogranulom (LGV) sedan 1989 hos en man i Stockholm. Samtliga laboratorietester av klamydia som konstaterades vid den aktuella smittskyddskliniken gås nu igenom i jakten på fler smittade personer.

– Det kan ju vara så att det finns personer som inte har symtom men som ändå är positiva, säger Torsten Berglund vid Smittskyddsinstitutet till TT.

Det är oklart när genomgången kommer att vara klar. Bara ett par enstaka laboratorier i Sverige har kapacitet att hitta LGV.

Unik smittspridning

Sjukdomen har betraktats som i det närmaste utrotad i hela Västvärlden men nu börjar bilden så sakteliga ändras. Nederländerna, Belgien, Frankrike, Tyskland och Storbritannien rapporterar om en smittspridning som är unik i modern tid eftersom LGV hittills varit en ren importsjukdom från delar av Asien, Afrika, Sydamerika och Karibien. Så är det inte längre utan smittan sprids numera även inhemskt.

I mitten av april kommer personal från Europas smittskyddsmyndigheter att träffas i Nederländerna för att diskutera de pågående utbrotten, uppger Berglund. De fall som rapporteras hittills gäller främst män som smittats i sexuella kontakter med andra män, men bakterien kan även spridas vid oskyddade samlag mellan män och kvinnor.

Antibiotikakur

Ett av problemen med sjukdomen är att den underlättar spridningen av andra sexuellt överförbara infektioner eller blodsjukdomar eftersom slemhinnor i ändtarmen kan bli såriga, blödande och inflammerade, liksom könsorganen. Flera av de européer som smittats med LGV är hiv-positiva. Gulsotssjukdomen hepatit C har också överförts i en del av fallen i de pågående utbrotten, rapporterar europeiska smittskyddsmyndigheter.

Om inte LGV behandlas kan den smittade till slut få svåra ärrbildningar där inflammationen fått fäste. Dessförinnan kan feber, viktnedgång och en allmän sjukdomskänsla med ledvärk och tarmproblem ha visat sig.

Sjukdomen är enkel att behandla när väl den upptäcks, men det räcker inte med sedvanlig klamydiabehandling för att ta kål på bakterien – det krävs tre veckors antibiotikakur med kraftig dos.

Tidigare artiklar

Sara Rosén/TT

Följ ämnen i artikeln