Nya kostråd fokuserar på matens kvalitet

Uppdaterad 2012-12-05 | Publicerad 2012-08-28

Ja till fett – men rätt fett. Ja till kolhydrater – men rätt kolhydrater.

Snart kommer de nya nordiska kostråden.

– Vi behöver inte vara så rädda för fett och kolhydrater, men mycket kvalitetsmedvetna, säger professor Mai-Lis Hellenius.

Nästa år inför Livsmedelsverket nya nordiska kostråd. På onsdag presenteras en sammanfattning av dem vid en presskonferens på Hjärt-Lungfonden.

Mai-Lis Hellenius är en av hundra nordiska forskare som på uppdrag av Nordiska ministerrådet gått igenom all ny forskning kring kost och utarbetat de nya råden.

Fokus på kvalitet

– I de nya kostråden sätter man större fokus på kvaliteten på fettet och kolhydraterna. Vi behöver inte vara så rädda för fett och kolhydrater, men vara mycket kvalitetsmedvetna. Många får i sig för lite fleromättat fett och nyttiga kolhydrater. Det ska vi inte ta bort, säger Mai-Lis Hellenius, professor på Karolinska institutet och överläkare på livsstilsmottagningen på hjärtkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset.

Det vi ska undvika är mättade fetter och transfetter samt snabba skräpkolhydrater som socker. Dra ner på mejerifetter – fast fett som smör – och animaliska fetter från nötkreatur som innehåller onyttiga mättade fetter och transfetter.

Välj i stället nyttigt fett som finns i vegetabiliska oljor – olivolja, rapsolja, solrosolja – samt mandel, avokado och fet fisk som strömming, lax och makrill. Ät nyttiga kolhydrater, som ärtor, bönor, linser, frukt, bär och grönsaker.

Bröd är okej

Du kan äta bröd – men det ska var fullkornsbröd med hela korn och rågbröd – samt müsli med mycket fibrer och låg sockerhalt.

Nyttiga kolhydrater innehåller B-vitamin, massor av vitaminer, antioxidanter och gelbildande fibrer.

Pasta, ris och potatis har ju blivit utskåpat av LCHF- och GI-anhängare. Kan vi äta det?

– Pasta har kommit i onödigt dålig dager – fullkornspasta och högproteinpasta är bra, problemet är att vi äter för stora portioner. Det finns plats för pasta, potatis och ris om man inte äter jättestora portioner. Och med lite olja och nötter så sjunker glykemiskt index för hela måltiden.

Följ ämnen i artikeln