Influensan fortsätter att öka

Uppdaterad 2018-02-26 | Publicerad 2018-02-22

Influensan fortsätter att dra fram genom Sverige.
Förra veckan nådde antalet fall för första gången en mycket hög nivå.
–  Vi såg en kraftig ökning av fall förra veckan, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

AnnaSara Carnahan.

Varje vecka sammanfattar Folkhälsomyndigheten hur många laboratorieverifierade fall av influensa som rapporteras.

Förra veckan var den vecka som än så länge inneburit flest insjuknande, 2109 registrerade fall, varav 1645 fall har drabbats av influensa B som ger de typiska influensa symtomen med hög feber, ledvärk, trötthet och halsont.

– Influensa B har dominerat hela säsongen och det fortsätter den att göra även denna veckan, säger Carnahan.

Många besöker akuten

I Stockholm märker man av att influensan nu börjar närma sig toppen. Inte minst på akutmottagningarna dit många föräldrar just nu beger sig med sina barn.

– Det är många barn med luftvägsinfektioner på våra akutmottagningar just nu som skulle få mycket snabbare hjälp hos husläkaren, husläkarjouren eller närakuten. Så här i influensa och förkylningstider är det extra viktigt att ta hjälp av 1177 Vårdguiden och få råd av en erfaren sjuksköterska om vart det är bäst att vända sig. Eftersom de sjukaste barnen måste gå först på akutmottagningen blir det ofta lång väntan för de andra barnen, säger Elda Sparrelid chefläkare för Stockholms läns landsting i ett pressmeddelande.

I Stockholm är det sportlov nästa vecka, vilket brukar innebära att något färre blir smittade i regionen eftersom skolorna är stängda.

Flest äldre som drabbats

Influensa B/Yamagata är sedan tidigare känd för att främst drabba barn och unga vuxna när det cirkulerar i samhället. Men detta är inte något som återspeglas i åldersfördelningen av de laboratorieverifierade fallen, som främst består av sjukhusvårdade patienter, som Folkhälsomyndigheten presenterade under dagen.

De laboratorieverifierade fallen visar att nästan hälften, 49 procent, är över 65 år, följt av personer i åldersgruppen 40–64 år där 26 procent av de drabbade finns.

Bland de 208 personer som intensivvårdats under säsongen är ungefär hälften över 65 år.

Handtvätt bästa skyddet.

Att skydda sig helt mot influensan är svårt men att tvätta händerna noga med tvål och vatten är en av de mest effektiva metoderna.

– Handtvätt är det allra bästa skyddet mot de vanligaste smittsamma infektionerna. Lär barnen att alltid tvätta händerna när de kommer hem, innan de äter och efter att de varit på toaletten. Det är svårt att veta vem som kan sprida smitta eftersom smittan sprids innan man fått några symptom. Allra mest smittsamt är det under de första dagarna av sjukdomstiden, säger Elda Sparrelid.

Symtom på influensa

  • Du känner dig mycket sjuk eller matt
  • Du har ont i musklerna
  • Du har hög feber och huvudvärk
  • Du känner dig trött och frusen
  • Du har halsont och torrhosta
  • Du är snuvig
  • Du har röda ömmande ögon
  • Du har ont bakom bröstbenet.

Källa: 1177.se, Folkhälsomyndigheten