Träna på arbetstid och bli mer produktiv

Publicerad 2012-12-05

Har du svårt att få till träningstillfällen i vardagen? Träna under arbetstid och gör det med gott samvete! Nu är det bevisat att fysisk aktivitet under arbetstid kan göra dig mer produktiv.

En studie gjord av forskare vid Stockholms universitet och Karolinska Institutet, som publicerats i augustinumret av den vetenskapliga tidskriften Journal of Occupational and Environmental Medicine, visar att det är möjligt att träna under arbetstid och ändå uppnå samma produktionsnivå som tidigare– eller högre.

I studien fick två arbetsplatser inom en tandvårdsorganisation ägna 2,5 timmar varje vecka åt fysisk aktivitet, fördelat på två tillfällen. En annan grupp fick samma minskning av arbetstiden men utan obligatorisk träning och en tredje grupp hade kvar sin ordinarie arbetstid, 40 timmar per vecka.

Resultaten visade att alla tre grupper kunde behålla eller till och med öka sin produktionsnivå, i det här fallet antalet behandlade patienter, under studieperioden jämfört med motsvarande period året innan. Personerna i studien som tränade upplevde dessutom att de åstadkom mer på jobbet, hade en ökad arbetsförmåga och var mindre sjuka.

– Den ökade produktiviteten kan dels bero på att man är mer effektiv när man väl är på jobbet, kanske på grund av bättre ork, och dels på att mindre arbetstid går åt till sjukfrånvaro, menar Ulrica von Thiele Schwarz vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet, som är en av forskarna bakom studien.

Men gäller den ökade produktiviteten även för de personer som redan har fysiskt krävande arbeten?

– Ja, men träningsformen kan så klart behöva anpassas efter yrke. Jobbar man med tunga lyft eller andra fysiskt ansträngande rörelser kanske det är bra att komma i väg och träna kondition i stället, till exempel löpning, eller göra övningar som förbereder kroppen på att klara av plötsliga, tunga lyft.

I studien var det längre pauser om drygt en timmes träning som gällde och som visade sig ge effekt när det gäller produktivitet. Men även kortare pauser under arbetsdagen är som bekant bra för hälsan och rörligheten. Träningspassen i studien av tandläkarna var schemalagd och obligatorisk, men så långt behöver inte alla arbetsplatser gå.

– Chefer får gärna möjliggöra och uppmuntra till träning på arbetsplatsen, samtidigt som det är en utmaning i hur man ska hantera anställda som kanske inte alls vill röra på sig, säger Ulrica von Thiele Schwarz.

Carolina Chreisti Eriksson

Följ ämnen i artikeln