”Dumt att gå bort i förtid”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-05-05

Otto Schalling testade sig – upptäckte cancern innan det var för sent

NÖJD ÖVERLEVARE ”Jag känner mig frisk som en nötkärna”, säger Otto Schalling, 61, och sätter tomatplantor på balkongen. Efter tre PSA-prover fick han diagnosen prostatacancer. Cancern upptäcktes i tid och hann inte sprida sig.

Otto Schalling, 61, hade tur.

Hans prostatacancer upptäcktes i tid med PSA-prov.

Nu avslöjar svenska forskare att var tredje man över 50 har testat sig – trots att Socialstyrelsen säger nej till masstest.

Otto Schalling är en av minst 500 000 svenska män som PSA-testat sig. Han tog proverna vid 40, 50 och 60 års ålder. De ingick i den hälsokontroll som hans arbetsgivare erbjöd.

De två första gångerna var värdena bra. Men våren 2008, när Otto Schalling skulle pensioneras efter 40 år som officer, hade PSA-värdet stigit till 6,8.

Cancer hittades i åtta vävnadsprover.

– Jag tog det med ro. Jag har tjänstgjort till och från i Afghanistan och tänkte att lite cancer behöver man inte dö av, säger han.

Kanske räddade PSA-testet hans liv. Cancern hade inte hunnit sprida sig. Otto Schalling strålades och mår i dag utmärkt. PSA-värdet kontrolleras var tredje månad.

Var tredje har testat sig

Nu avslöjar svenska forskare i en ny studie att en stor andel av de svenska männen redan testat sig.

– En tredjedel av männen mellan 50 och 75 år PSA-testade sig någon gång 2000 till 2007. Resultatet är dubbelt så högt som jag hade förväntat mig, säger forskningsledaren Ola Bratt, docent i urologi vid Lunds universitet.

Av de män i studien som fick diagnosen prostatacancer hittades cancern hos hälften vid en vanlig hälsokontroll med PSA-prov, medan andra hälften sökte för symptom. Studien utgick från Nationella prostatacancerregistret.

Att var tredje man testat sig sker i strid med Socialstyrelsens rekommendationer. Många testar sig på eget initiativ trots att de varken har symptom eller prostatacancer i släkten. Enligt myndigheten kan det leda till överdiagnostik och överbehandling med impotens och inkontinens som följd. Experterna är eniga om att var fjärde behandling är onödig.

– Vad vi sett i studien är att för många män testas i för hög ålder.

Män över 75 år löper stor risk att ha cancer. Men risken för att den ska bli allvarlig är mycket liten.

– Därför är överbehandlingen stor i de högre åldrarna. Det är mycket osannolikt att man har glädje av testning om man är äldre än 75. Många män hade kanske avstått om de fått information om nackdelarna, säger Ola Bratt.

Dödligheten skulle minska

Om man väntar tills man fått symptom kan det dock vara för sent.

– Då har sjukdomen vanligen hunnit

sprida sig och går inte att bota.

Om alla män PSA-testas skulle därför dödligheten i prostatacancer minska med en femtedel, enligt en ny stor europeisk studie. Av den anledningen tycker Otto Schalling att det är bra att svenska män tar provet.

– Det är dumt att gå bort i förtid, säger han.

901-9514

Cancerfondens bankgiro – märk betalningen MUSTASCHKAMPEN

Följ ämnen i artikeln