Sov bättre – lägg dig på terapisoffan

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-10-05

”Kognitiv terapi bästa behandlingen av sömnlöshet”

Sömnlöshet har oftast psykologiska orsaker, och bästa boten är därför kognitiv terapi, KBT.

– 30-50 procent av patienter som erbjöds KBT hade ett år senare fått långt bättre sömn, säger Markus Janson, forskare vid Universitetssjukhuset i Örebro.

Dricka varm mjölk, ta ett varmt bad, räkna får... Tricken för att somna är många, och många är också de som har svårt att få tillräckligt med god sömn. Sömnlöshet, insomnia, är ett utbrett problem som orsakar både lidande för den enskilde och kostnader för samhället.

Vanligtvis betraktas sömnlöshet som ett medicinskt problem, och den som söker hjälp för det brukar få sömnmedel utskrivna. Men Markus Janson, psykolog och forskare vid Universitetssjukhuset i Örebro, har just kommit med en avhandling där han visar att de flesta utvecklar sömnlöshet av psykologiska orsaker. Det är dessa man ska rikta in sig på i behandlingen, menar han, och det gör man framför allt med hjälp av kognitiv terapi, KBT.

– I mina studier har jag kommit fram till att tidig behandling av sömnlöshet med KBT har mycket goda behandlingsresultat, säger Markus Janson i ett pressmeddelande.

Vill ge fler möjligheten

Han har jämfört en grupp patienter som fick KBT med en grupp som fått Apotekets självhjälpsinformation om sömnlöshet. Medan 30-50 procent av de förra sov mycket bättre efter ett år, var det endast 2-11 procent i den senare gruppen som hade fått bättre sömn.

I dag är det få som har möjlighet att få KBT, bland annat därför att det finns relativt få utbildade terapeuter. Men Markus Janson hoppas nu att hans rön ska leda till att fler inom sjukvården ska få utbildning om hur man behandlar sömnlöshet.

– Min förhoppning är att både primärvården och sjukhusen ska få ökad kunskap om sömnlöshet och med tiden kunna erbjuda KBT till de patienter som behöver det bäst.

Anna Andersson

Följ ämnen i artikeln