Här är det störst risk att få hjärtinfarkt

Socialstyrelsen: Stora skillnader runtom i  landet • Professorn: Oroande utveckling

Publicerad 2021-12-20

Dödligheten i hjärtinfarkt har halverats mellan 2010 och 2020 – men desto dystrare siffror visar på stora regionala skillnader för vilka som drabbas av hjärtinfarkt. Personer boende i Norrbotten har 89 procent större risk att drabbas av hjärtinfarkt jämfört med personer boende i Stockholm.

Risken för att drabbas av hjärtinfarkt varierar stort beroende på var man bor i  Sverige.

Skillnaderna mellan länen ökar också och risken att drabbas är 89 procent högre i Norrbotten än i Stockholm.

– Det är en oroande utveckling som det är viktigt att hitta orsakerna till, säger professor Jan Nilsson.

4 800 svenskar dog av en hjärtinfarkt förra året. Det innebär att en blodpropp bildas i något av hjärtats kranskärl och orsakar en livsfarlig syrebrist.

– Vi ser att trenden med att hjärtinfarkterna minskar i Sverige fortsätter. Men det som är mindre roligt är att de regionala skillnaderna ökar, säger Jan Nilsson, professor i kardiovaskulär forskning och ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

Dödligheten i hjärtinfarkt har halverats, 2010 dog 130 av 100 000 svenskar i hjärtinfarkt. Samma siffra för 2020 var 60 av 100 000 enligt nya siffror från Social-styrelsen.

Jan Nilsson, professor i kardiovaskulär forskning och ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

Fler riskfaktorer

Men en ny sammanställning från Hjärt-Lungfonden visar att bor du i Norrbotten har du en 89 procent högre risk att drabbas av en hjärtinfarkt jämfört med om du bor i Stockholm. En siffra som för tio år sedan var 47 procent.

– Minskningen är mycket kraftigare i  Stockholm än vad den är i Norrbotten, säger Jan Nilsson, som tycker att det är viktigt att hitta orsakerna till den stora skillnaden.

Själv tror han att det som ligger närmast till hands är att antalet riskfaktorer är fler i  regioner med högre risk för hjärtinfarkt.

– Det kan handla om att man i Stockholm är bättre på att upptäcka och behandla högt blodtryck, höga kolesterolnivåer och att antalet rökare är färre, säger Jan Nilsson och tillägger att det behövs mer forskning för att se om så är fallet och vad man i så fall kan göra åt det.

Lika bra behandling

Det handlar också om fler regioner som sticker ut. I  Dalarna är risken att drabbas av hjärtinfarkt 52 procent högre än om du bor i  Stockholm, och om du kommer från Västernorrland är risken 63 procent högre.

Men om man drabbas av en hjärtinfarkt i exempelvis Norrbotten, är risken inte högre att dö här.

– Det kan vi se i  olika kvalitetsregister, så behandlingen av en hjärtinfarkt skiljer sig inte åt mellan olika regioner, säger Jan Nilsson.

Vill se mer forskning

Även Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, tycker att mer forskning behövs för att få mer kunskap om varför skillnaderna finns och hur de kan motverkas.

– Förutom de regionala skillnaderna så ser vi även att olika grupper i samhället skiljer sig åt när det gäller risken att drabbas av hjärtinfarkt. Forskning visar att boende i socioekonomiskt utsatta områden löper betydligt högre risk för hjärt-kärlsjukdom, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Hon menar att det är viktigt att politikerna nu tar krafttag för att förenkla möjligheten till goda levnadsvanor för alla grupper.

Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Kolla blodtryck

Jan Nilsson tycker att sjukvården måste bli bättre på att upptäcka och behandla högt blodtryck.

– Vi vet att i Sverige är det en av de främsta riskfaktorerna för att drabbas av hjärtinfarkt och att många går omkring med ett högt blodtryck utan att veta om det, säger Jan Nilsson.


5 VANLIGA SYMTOM VID HJÄRTINFARKT

  1. Tryckande eller sprängande smärta mitt i bröstet.
  2. Ihållande smärta som strålar ut i  armar, hals, nacke, käkar, mage eller ut  i  ryggen.
  3. Stark trötthet och orkeslöshet.
  4. Illamående, kallsvett och yrsel.
  5. Andnöd och ångest.

Symptomen vid hjärtinfarkt kan variera väldigt mycket mellan olika individer, inte minst mellan män och kvinnor. Ovanstående symptom är dock de allra vanligaste.