Expertens tips: Så varvar du ner inför semestern

Publicerad 2018-06-12

Sommaren är här och snart lämnar de flesta kontoret och flyr till stranden, sommarstugan, balkongen eller kanske bara soffan. Men att gå på semester kan också innebära en stress. Hur ska du hinna med allt på att-göra-listan? Vem ska ta hand om dina arbetsuppgifter när du är borta? Här är expertens tips.

Stressad inför semestern? Det finns saker du kan göra för att minska stressen.

Det är några veckor kvar till semestern och sakerna som ska hinna bli klara raddas upp på hög, hur hanterar du det? Du ligger på stranden och telefonen vibrerar av ett jobbrelaterat mejl, ska du läsa och svara?

– Det är ganska vanligt att man känner en viss panik över att hinna med allt och kunna gå på semester i lugn och ro, säger Johan Mellnäs, arbetsledare på arbetsmiljöorganisationen Prevent.

När stressen byggs på precis innan semestern är det svårare att landa i semesterkänslan och ta sig tid för återhämtning. Och ännu svårare är det när vi faktiskt kan ta med oss jobbet på semestern.

– Vi lever med jobbet på ett annat sätt än förr. Vissa kan koppla bort jobbet men andra blir stressade när mejl förblir obesvarade under en ledighet.

Men Johan Mellnäs har en del tips för att minska stressen inför, och under, ledigheten.

Skaffa ordning

Att få ordning på allt som ska göras innan semestern drar igång skapar en känsla av kontroll, vilket minskar stressen. Ett sätt att göra detta på är med hjälp av listor.

– För listmänniskor passar det att göra en lista på det man skulle vilja ha klart, och prioritera. Vad är viktigast? Det är bra att sätta en rimlig ambitionsnivå, om ribban är satt för högt kan man gå på semester med dåligt samvete, säger Johan Mellnäs.

Ett annat sätt att skaffa ordning på är att lösa det praktiska, både på jobbet och hemma. Bestäm vem som ska vattna blommorna när du är på Gran Canaria, och vem som ska ta hand om dina arbetsuppgifter när du fiskar i norrland.

Be chefen om hjälp

Som chef har man en extra viktig roll när det kommer till medarbetarnas stressnivåer. Så att vara tydlig som chef kan hjälpa många. Vad behöver göras nu? Vad kan vänta? Det är också upp till medarbetarna att våga vända sig till chefen om hjälp för vägledning.

– Prata hellre med chefen en gång för mycket än en gång för lite. Chefen ansvarar ju för arbetsmiljön och en god ledighet leder till bättre medarbetare.

Ta ett beslut om mejlen

Ska du verkligen skriva att du kollar mejlen sporadiskt när du skriver ditt autosvar? Eller är det bättre att skriva att du inte kommer titta alls förrän semestern är över? Det är såklart upp till var och en, men det viktigaste är att ta ett beslut, och följa det.

– Att vara tydlig för omvärlden är att vara tydlig för sig själv. Skriv hur länge du är ledig och om du svarar på mejl under tiden eller inte. Det finns de som kan koppla av och fortfarande läsa mejlen ett par gånger i veckan.

Tänk på veckodagen

Många väljer nog att gå på semester en fredag, efter en vanlig arbetsvecka. Men detta tåls att ifrågasättas, i alla fall enligt Johan Mellnäs som har ett tips som fungerar för honom: Att ta semester på en onsdag, och komma tillbaka på en onsdag.

– Då får du en mjukstart innan det blir helg och så blir du mer utvilad när semestern börjar. Det är bara fördelar.

Att ta det lugnt eller inte

Vissa gillar att fylla semestern med utlandsresor, grillkvällar, strandbesök och tivolin. Andra väljer att bara ta det lugnt hemma. Båda alternativen är fullt görbara och fungerar för vissa. Men ta dig en funderare innan du bokar in aktiviteter varje dag, blir det verkligen en semester om du måste stressa för att hinna med?

Följ ämnen i artikeln