Ny metod att spåra jordnötter i livsmedel

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-02-07

Forskare: Det kommer att underlätta livet för allergiker

Brittiska forskare har utvecklat en ny, mycket känslig metod att testa om livsmedel innehåller jordnötter. Även mycket små mängder jordnötter kan spåras med den nya metoden.

Brittiska livsmedelsverket, som bekostat forskningen, sade i ett uttalande på fredagen att testet kommer att underlätta livet för jordnötsallergiker, som i Storbritannien är ungefär en per 200 invånare.

Människor som är överkänsliga mot jordnötter måste vara mycket försiktiga med vad de äter. Fel mat kan orsaka livshotande anafylaktisk chock, en allvarlig överkänslighetsreaktion, som dödar ett tiotal personer med livsmedelsallergier i Storbritannien varje år.

Den nya testmetoden kan spåra mycket små mängder jordnötter och kan tillåta tillverkare att informera kunder om huruvida deras produkter innehåller det minsta spår av jordnötter.

Brittiska livsmedelsverket påpekar dock att mer forskning krävs för att utröna om metoden kan anpassas och användas av tillverkare av alla typer av livsmedel.

TT-Reuters

Följ ämnen i artikeln