Experten varnar för semesterstressen: ”Lyssna på din kropp”

Uppdaterad 2019-06-18 | Publicerad 2018-07-17

Har du hållit ut hela våren och längtat efter semestern när du ska kunna ta det lugnt och skönt?
För att sen inse att stressen inte släpper och du är mer uppvarvad än någonsin.
– Då måste du ställa dig frågan kommer stressen släppa av sig själv eller är det dags att förändra något, säger Kerstin Jeding, Leg psykolog på Stressmottagningen.

Att veckorna innan semestern är stressigare än vanligt för de flesta är inget ovanligt. Skolavslutningar, examen, pressade jobbsituationer och semesterplanerna är några av sakerna som ofta gör maj och juni till riktigt stressiga månader.

Att känna stress är helt normalt och om du efter en stressig period får chans att återhämta dig och komma igen är det ingen som helst fara. Känner du däremot att semestern inte räcker till för att gå ner i varv och återhämta dig, bör du, enligt Kerstin Jeding, stanna upp och lyssna på din kropp.

– Det finns personer som i flera år går och håller ut till semestern, om man är en person som ständigt tänker jag kör på till julen, till påsken och så vidare då kan det vara dags att lyssna på sin kropp.

Kerstin Jeding, Leg Psykolog på Stressmottagningen.

Har dubblerats

Att stress är en ständigt ökande anledning till sjukskrivningar är något som märkts tydligt de senaste åren. De senaste fem åren har antalet sjukskrivningar på grund av stress dubblerats och i slutet av 2017 var över 35 000 personer, enligt Försäkringskassans statistik, sjukskrivna för stress relaterad sjukdom.

Varför det ökat så enormt beror sannolikt på flera orsaker. Varningssignalerna för att du är på väg att drabbas av utmattningssyndrom kan se lite olika ut för olika personer men är bland annat att du känner dig ständigt uppvarvad, har svårt att koncentrera dig, svårt att sova och svårt att återhämta dig. För andra får det också fysiska effekter som problem med magen eller ont i till exempel nacken eftersom du alltid går på helspänn. Men det är viktigt att besvären kommer från att du har en hög arbetsbelastning och inte på grund av ångestproblematik som man lätt kan blanda ihop besvären med.

Många väljer att ignorera varningssignalerna och gasa på trots att kroppen säger ifrån.

– Kroppen är ju fantastisk med det att den faktiskt säger i från och ber oss att lugna ner. Problemet är att många inte gör det, säger Kerstin Jeding.

En sak för mycket

Men även om varningssignalerna kan komma tidigt och krypande så är det ofta en sak som tillslut blir för mycket och som leder till den akuta fasen av utmattningssyndrom.

– Det kan vara ett vanligt möte som blir bägaren som rinner över eller en konflikt. Det är inte heller helt ovanligt att man helt plötsligt står utanför dörren på jobbet men inte vet om man är på väg hem eller in till arbetet, säger Kerstin Jeding.

Vad händer när man drabbas akut?

– De flesta söker sig till vården men i det akutläget finns det inte så mycket att göra, oftast får man åka hem och vila några dagar eller veckor och sen komma tillbaka. Det kan vara väldigt svårt för en läkare i den första kontakten att se om det är ångest eller trötthet som ligger bakom.

Återhämta dig på semestern

Att det är just på semestern som många upplever att det tillslut blir för mycket är inte helt ovanligt. Ofta har man, precis som Kerstin Jeding beskriver, kört på med full gas ända fram i det sista och satsat allt på att semestern ska ge tillräcklig återhämtning för hela året. Men om man då inte känner att stressen släpper så kan det bli för mycket.

– Se till att semestern faktiskt innebär att du får stressa ner och återhämta dig. Att vila, sova och koppla bort allt som innebär stress. Om det är så att du blir stressad bara av att tänka på jobbet så kan semestern vara en bra tidpunkt att ta dig en funderare och kanske planera så att semestern nästa år inte är din enda chans till återhämtning. En vardag som oftast går ihop ger bäst förutsättningar för att stressen inte ska bli för mycket. Kanske är det till och med dags att förändra något i din jobbsituation eller tänka på att byta jobb, säger Kerstin Jeding.

Digitala utvecklingen

Varför utmattningssyndrom har ökat så mycket finns det, enligt Kerstin Jeding, inte något tydligt svar på. Mycket har hänt i samhället de senaste åren som säkerligen påverkat att antalet som drabbas har ökat.

– Det har hänt väldigt mycket inte minst på arbetsmarknaden med omstruktureringar i offentliga sektorn. Och om man ser i ett lite längre perspektiv så är det betydligt fler i dag som kombinerar heltidsjobb med familjeliv. Sen kan man fundera över hur digitaliseringen påverkar, säger hon och fortsätter:

– Nu har väldigt många sin mail i mobilen vilket gör att du är tillgänglig i stort sett hela tiden och att möjligheten att jobba ”lite” finns där hela tiden . Det gör att tiden för återhämtning och vila minskar vilket såklart påverkar, säger hon.

Några råd inför semestern:

Att gå från full gas till semester kan vara svårt men om du fortfarande inte kommit ner i varv efter ett någon vecka så kan det vara bra att fundera på varför du fortfarande är stressad.

Om det har med ditt jobb att göra så kanske det är dags att fundera på om du kan göra något åt din situation. Kanske be om andra arbetsuppgifter eller se dig om efter ett annat jobb. Att ditt jobb är roligt innebär inte att du inte löper risk för att drabbas av utmattningssyndrom. Du behöver också fundera över hur du kan hjälpa dig själv att koppla av mer när du kan.

Försöka att koppla bort alla måsten på semestern och ge dig chans att återhämta dig.

Stäng av din jobbdator och telefon. Börja inte svara på mail eller när telefonen ringer.

Om du märker att du har ett eller flera symtom på utmattningssyndrom så lyssna på kroppen i tid och ta varningssignalerna på allvar. Sök hjälp på din vårdcentral.

Avslappningsövningar, motion och vila är alla bra sätt att försöka varva ner kroppen. I den akuta fasen orkar man ofta inte göra någonting. Lyssna på kroppen.

Minska risken för att drabbas av utmattningssyndrom – här ger Kerstin Jeding tre bra tips

Att stressa är inget negativt men om du aldrig får tid för återhämtning riskerar du att drabbas av utmattningssyndrom. Här tipsar Kerstin Jeding om tre bra saker att tänka på så att du ger kroppen redskap att hantera stressen.

1. Förändra din situation så att din yttre överbelastning minskar
Det vill säga förändra så att stress i hemmet och på jobbet minskar. Kan också innebära att du släpper på kraven på dig själv om att hinna med allt, eller göra allt perfekt.

2. Leta efter sätt att stärka återhämtningen
Kan vara att ta en semester eller ordentlig vila men det är lika viktigt att hitta redskap för återhämtning i vardagen. Börja med små pauser, ta en promenad eller gå och lägg dig tidigare för att bättra på sömnen.

3. Träna på stresshantering.
Det kan vara genom att lyssna på avslappning, gå i terapi eller hitta en annan metod som hjälper dig att förhålla dig till tuffa situationer.

Testa stressmottagningens ljudövningar:

För dig som vill ha verktyg som kan hjälpa dig att hantera stress så har stressmottagningen gjort ett par övningar som du hittar på streamingtjänster som Spotify, Tidal och Apple Music. Sök på Stressmottagningen som artist.

Du hittar bland annat en övning som är bra på morgonen, en för pauser på jobbet, en till resan hem från jobbet och en som är bra som en förberedelse för din nattsömn.

Du hittar övningarna här

Följ ämnen i artikeln