Migrän – ett osynligt handikapp

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-06

650 000 sjukskriver sig regelbundet

Anette Falk, 39, kräks av smärta när migränanfallet drar igång. I 30 år har hon levt med sjukdomen som stegvis förvärrats efter pubertet och barnafödande och tvingar henne i säng 10–15 dagar i månaden. ”En mer effektiv medicin vore kanon! Bäst är att den inte ska ge några biverkningar, säger hon och ser fram emot höstens studie där hon ska få prova ett av den nya generationens migränpreparat.

Tiotusentals lider av migrän i hemlighet. Men hjälp är på väg. Bättre mediciner, botox och elbehandling testas nu med lovande resultat.

Få förstår hur plågsamt migrän är. I en gallupundersökning som Migränförbundet nyligen lät göra bland 1?000 av sina medlemmar uppger mer än hälften att de mår så dåligt att de inte klarar av att jobba. Sex av tio tar receptfri medicin vid anfall. Var fjärde får receptbelagd medicin. Ändå tvingas uppåt 650?000 sjukskriva sig med jämna mellanrum. Ofta avslöjar de aldrig varför.

Anette Falk, 39, har lidit merparten av sitt liv.

– När jag var yngre tyckte jag att det var pinsamt att må så dåligt. Jag gick bara hem och kräktes i någon buske på vägen. Sedan har det bara blivit värre, säger hon och tror att många hemlighåller sjukdomen för att de inte vill vara till besvär.

Fyra av tio berättar

Att ”ha lite huvudvärk” ska ju inte vara så farligt. Enligt enkäten berättar bara fyra av tio om sin migrän för arbetsgivaren.

– En del tar inte ens ut sjukdagar utan använder sig av semesterdagar, komp och annan ledighet, säger specialistläkaren Ulf Frejvall på Neurologen i Vejbystrand.

Han är nyinvald i Migränförbundets styrelse och är inte förvånad.

– Jag möter de här patienterna varje dag. Jag vet hur handikappande det kan vara även om omvärlden tycks tagen på sängen.

Viktigast enligt Ulf Frejvall är att inte ge upp. Många struntar i att gå tillbaka till sin läkare om medicinen inte hjälper, i stället för att be om ett annat preparat.

– Man måste pröva sig fram. Det som är bra för en kanske inte alls fungerar för en annan, påpekar han och tillägger att en ny generation migränmediciner är på väg.

Så kallade CGRP-preparat. De tros kunna ersätta Imigran, Zomig och alla andra triptaner som i dag anses vara mest effektiva mot migrän. CGRP bygger på en svensk upptäckt. I stället för att bromsa den signalsubstans som läcker ut ur känselnerverna vid en attack blockerar den nya medicinen upptaget helt. Effekten blir lika bra som för triptanerna men varar betydligt längre, uppåt 24 timmar. I vissa fall två dygn. Och till skillnad från triptanerna tycks de inte ge några biverkningar, enligt en studie som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Neurology i somras.

– Kanonbra! Verklig vetenskaplig lycka! säger professor Lars Edvinsson på Universitetssjukhuset i Lund som ligger bakom forskningen.

Studie med 4 000 personer

Redan nästa sommar hoppas läkemedelsbolaget MSD att kunna ansöka om registrering av ett första CGRP-medel, Telcagetant.

Allt hänger på den studie som startar denna månad med uppåt 4 000 personer i USA och Europa, varav ett 80-tal rekryteras från fyra svenska sjukhus.

– Spännande! Det vore kanon om det gick att få en mer långvarig effekt. Som det är nu tar jag ofta extra doser trots att jag vet att man egentligen inte ska, säger Anette Falk som har fått en förfrågan om att vara med från Huddinge sjukhus i Stockholm.