”Stress gör IBS värre”

Uppdaterad 2019-06-17 | Publicerad 2005-03-07

Docent Henry Nyhlin chattade om IBS och andra magbesvär

Henry Nyhlin är klinikchef vid Mag- och tarmcentrum på Ersta sjukhus i Stockholm.

ullis säger: Hej! Jag undrar om det är normalt att nästan alltid vara lös i magen? Jag har inte ont eller några andra problem, men är nästan alltid lös. Är det något jag bör kolla upp eller tänka på?

Henry Nyhlin säger: Lös avföring kan vara helt normalt men också vara tecken på att upptaget i tarmen inte riktigt fungerar som det ska. Om det samtidigt finns besvär med att hålla vikten, tycker jag att du kan ta kontakt med din husläkare för en enkel blodprovstagning för att se att allt är som det ska.

Christina säger: Hej, jag har IBS och Fibromyalgi sedan många år tillbaks. Förra året i mars slutade jag med sött och vitt mjöl. Nu har jag haft två återfall, ett i julas och blev jättesjuk i ca 7 veckor. Nu i lördags och har blivit väldigt dålig. Finns det någon koppling IBS/socker eller IBS/vitt mjöl? Det hör till saken att jag mår bättre när jag utesluter det i kosten.

Henry Nyhlin säger: Många patienter med IBS och lös avföring och gasbesvär mår bättre om de minskar på socker innehållet i kosten och finmalet vitt mjöl. Om det har betydelse för orsaken till IBS eller mera påverkar symtomen positivt vid IBS vet man inte säkert men så är det i alla fall.

Peter säger: Hej Henry. Jag har haft IBS nu i 8 år och är själv 29 år. Finns det skäl att tro att det kommer bli bättre? Har problem med diarré och det blir ibland bråttom till toa. Finns det någon ny forskning eller mediciner på gång? I s f vilket läkemedelsföretag?

Henry Nyhlin säger: Om man ser till utvecklingen av nya läkemedel vid IBS finns det anledning att se positivt på framtiden. Många - kanske de flesta - läkemedelsföretag har IBS läkemedel under utveckling, läkemedel mot diarrédominerad IBS finns troligen på marknaden inom 2-3 år.

IBS i sig har ett varierat förlopp under livet och behöver inte vara livslångt i det enskilda fallet.

Karin säger: Hej! När det gäller orsaken till IBS, vilket område inriktar sig den nuvarande forskningen på? Vad vet ni om hormoners påverkan?

Henry Nyhlin säger: Det finns många delar i detta, tarmens rörelsemönster, tarmens känslighet och psykets påverkan är tre faktorer som tilldrar sig stort forskningsintresse. Serotonin som har betydelse för alla dessa delar är i forskningsfokus och läkemedel som påverkar serotoninmekanismer är på gång.

Maria säger: Hej! Jag känner igen mig väldigt väl i artikeln. Jag har haft problem sedan jag var liten. Antingen är jag jätteförstoppad, eller så har jag diarré. Magen är ofta uppsvälld av gaser. Jag kan t ex variera 10 cm i midjemått på bara några timmar, på grund av detta. Vad kan jag göra?

Henry Nyhlin säger: Gasproblemet vid IBS är mycket besvärande och också besvärligt att komma åt. Grunden är en ordentlig genomgång med en duktig dietist för att minimera gasbildande livsmedel och lära sig anpassad matlagning. Några bra läkemedel vid gaser finns ännu inte på marknaden. En del patienter tycker att tarmmassage är mycket effektivt för att bli av med gaserna.

anonym säger: Hej. Beror iBS på att man stressar mycket eller blir det bara extra dåligt när man stressar?

Henry Nyhlin säger: Orsakerna till IBS är dåligt kända. Om stress räcker som enda faktor att orsaka IBS är det inte många som tror, däremot försämrar stress en redan existerande IBS.

Emma säger: Jag får ofta magont när jag äter mjölkprodukter och dricker alkohol (även om det bara är en öl), jag har ofta även uppsvälld mage. Är detta tecken på IBS eller något annat?

Henry Nyhlin säger: Det du beskriver förekommer vid IBS men symtom efter mjölkintag kan också bero på s.k. laktosintolerans, ett tillstånd där tarmens matspjälkning inte klarar av mjölksocker utan det blir kvar i tarmen och ger gasbesvär. Det kan man kolla med en laktosbelasting via din husläkare.

alltid ont säger: Jag äter inte vitt bröd, alltid fullkornsvaror (pasta, ris) men ändå har jag ständigt problem.. Jag tränar oxå 3 gr i veckan och ibland får jag bara mer ont i magen av det? Vad kan jag mer göra? Jag har haft detta jättelänge och jag har väldigt svårt för att ha ett socialt liv. Kan helt glömma att resa någonstans. Jag har ingen gluten- eller laktosintolerans.

Henry Nyhlin säger: Det händer att man vid IBS har lagt alltför mycket an på att få i sig så mycket fiber som möjligt att detta i sig ger upphov till gaser och ont i magen. Lagom är bäst även här. Jag tror att fysisk aktivitet och den goda kondition detta ger har en positiv effekt vid IBS, fysisk träning då man har mycket gaser kan dock ge upphov till smärtor. Kanske kan du lägga fysträningen på morgnarna då gasbesvären brukar vara mindre?

Stina säger: Hej! jag känner igen mig i artikeln fast jag har ulcerös colit. Kan man alltid säkert skilja dessa sjukdomar åt? kan seratoninforskningen hjälpa även mig (har haft ett pågående skov sedan 7 år tillbaka, är 25år nu)?

Henry Nyhlin säger: IBS-lika symtom kan förekomma även vid inflammatoriska tarmsjukdomar som Ulcerös colit och Crohns sjukdom. Prover och undersökningar vid IBS är dock normala vilket inte brukar vara fallet vid inflammation i tarmen. Vad som följer i spåren av serotoninforskningen vid IBS är spännande att följa, kanske kommer det att bidra till utvecklingen av läkemedel mot flera tarmsjukdomar.

Antonia säger: Hej! Jag har IBS och har hört att Ersta är bra. Hur gör jag för att få komma till er? Behövs remiss eller kan man ringa direkt?

Henry Nyhlin säger: Mag-tarmcentrum vid Ersta Sjukhus är en specialiserad klinik där basutredningar förväntas vara utförda innan patienten kommer. Den vanliga gången blir alltså att primärvårdsläkare remitterar. En annan grupp patienter är de som kommer för s.k.second opinion från andra specialister från sjukhus i hela landet.

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr avsluta chattet. Tack till Henry Nyhlin och tack till alla er som ställde frågor.

Följ ämnen i artikeln