Johan: ”Jag vill ge så mycket som möjligt till forskningen”

Publicerad 2018-07-17

Johan Ossa, 42, har tränat och tävlat karate i över 30 år.
När han i våras plötsligt fick ont i bröstet visste han att något var fel.
– Den första läkaren jag pratade med trodde det var träningsvärk men det förstod jag direkt att det inte handlade om, säger han.

För sex veckor sedan fick Johan Ossa, 42, besked som de flesta av oss fasar. Han hade drabbats av cancer.
Smärtan som han känt i bröstet i fem veckor var inte träningsvärk, en infektion eller en propp i lungan – det var myelom en benmärgscancer.

– Det var väldigt hårt att få beskedet men det tyngsta i allt det här är hur min familj mår. De har tagit det väldigt väldigt hårt, säger Johan Ossa.

Ovanligt i hans ålder

Myelom är en cancersjukdom som uppstår i benmärgen. Det är en kronisk sjukdom, vars förlopp skiljer sig mycket mellan olika individer. Varje år diagnostiseras drygt 660 nya fall av myelom i Sverige. Sjukdomen är ovanlig före 40 års ålder och de flesta patienter är över 60 år när de får sin diagnos.

– Det är ganska vanligt att man inte upptäcker sjukdomen från ganska sent eftersom den är svår att hitta. Oftast upptäcks den vid ett benbrott. För min del var det tur att jag hade en husläkare som inte gav sig utan ville hitta anledningen till min höga sänka och min smärta, säger Johan.

Fick en tid efter fyra veckor

Även om man i Johans fall kunde börja behandlingen väldigt snabbt efter diagnosen så tog det några veckor innan han fick hjälp och innan läkarna förstod var det var som hade drabbat honom.

– Jag fick ont och de första två veckorna så tänkte jag väl att det skulle gå över men ringde till vårdcentralen för att få en tid. Då fick jag en tid fyra veckor senare men efter tre veckor hade jag så ont att jag fick söka mig till akuten.

På akuten blev Johan röntgad men man kunde inte hitta någon anledning till hans smärta. Därför beökte han även vårdcentralen veckan därpå på den tiden han hade bokat sedan tidigare.

– Min vanliga husläkare var på semester men de tog en massa prover. Men resultatet var samma. Man visste inte vad min smärta berodde på, säger Johan.

Några dagar senare, när hans husläkare var tillbaka, ringde hon upp och bad honom komma in igen.
– Hon ville gå till botten med varför jag hade en sådan smärta och varför sänkan var hög. Jag fick ta en massa prover och göra ytterligare ett par röntgenundersökningar. Till slut hittade man svarta prickar på en av röntgenbilderna.
– Då skickades jag till Huddinge för ryggmärgsprov.
Och Johan hann knappt komma hem från sjukhuset innan en läkare ringde honom och bad honom komma dit igen dagen efter.
– Då fick jag beskedet om att jag hade en kronisk cancer. Jag kommer aldrig kunna bli frisk men jag kan behandlas och förhoppningsvis må bra, säger han.

Satte igång direkt

Behandlingen påbörjades direkt dagen efter och Johan har nu fått behandling i sex veckor. En behandling som ska pågå i uppemot 24 veckor.
– Jag får en kombination av olika mediciner som ska trycka tillbaka cancern. Samtidigt har man plockat ut benmärg som ska renas och frysas och i ett senare skede så kommer man ta död på resterande benmärg och sedan kommer jag få en transfusion av min egna renade benmärg tillbaka till mig.

Samlar in pengar till forskningen

Den 30 maj i år, bara någon vecka efter att Johan hade fått sitt cancerbesked så startade några av hans bekanta upp en insamling i hans namn på Cancerfonden. Målet – att samla in så mycket pengar som möjligt till cancerforskningen.

– Cancer är en fruktansvärd sjukdom som många drabbas av och det behövs mer pengar till forskningen. Det är mitt mål nu att samla in så mycket till forskningen för att andra inte ska behöva gå igenom det här, säger han och fortsätter:

– Det finns i dag inget botemedel för min typ av cancer den är kronisk. Men min förhoppning är att forskarna ska komma längre både när det gäller både min och andra former av cancer.

På rekordtid har insamlingen dragit in stora pengar och en månad efter starten har man redan kommit upp i drygt 60 000 kronor. När målet på 100 000 kronor är uppfyllt kommer man att fortsätta berättar Johan.

18 000 av de insamlade pengarna kommer från Johans privata insamling som han startade upp i början av juni, JRO Fighting Cancer.

På hans sida delar han med sig om sin kamp. Om hur han fick beskedet och om hans beslut – att kämpa med allt han har mot denna sjukdomen för sina närstående.

Två VM-silver och fem EM-guld

Johan Ossa har varit aktiv inom Karate de senaste 30 åren. I dag driver han två karateklubbar och har lagt tävlingsdräkten på hyllan men för tio år sedan tävlade han på hög nivå. Hemma i prishyllan hittar vi bland annat två silver från VM i Dallas 2006 och även fem EM-guld.
Kärleken till sporten och all den energi han lagt runt om i världen inom karatesporten har gjort ett stort intryck och många klubbar, både i Sverige och internationellt och det är en av anledningarna till att insamlingen i hans namn har gett så mycket pengar på så kort tid.

– Det betyder otroligt mycket för mig att så många karateklubbar i Sverige och i Skandinavien har valt att backa mig i denna kampen. De förstår mitt mål med det här, att man måste få fram ett botemedel som får bort den här fruktansvärda sjukdomen, säger Johan Ossa.

Kämpar vidare

Johan är just nu mitt uppe i behandlingen mot sin cancer. Flera gånger i veckan åker han till Huddinge sjukhus för behandling. Övrig tid spenderar han med sin fru och deras tre barn.

– Just nu orkar jag inte mer än så men jag hoppas att jag snart ska vara tillbaka i dojon, säger Johan Ossa.

Fakta Myelom

  • Myelom är en cancersjukdom som uppstår i benmärgen.
  • Det är en kronisk sjukdom som inte går att bota. Men de flesta blir bättre och får en god livskvalitet om behandling sätts in.
  • Varje år diagnostiseras drygt  660 nya fall av myelom i Sverige. Sjukdomen är ovanlig före 40 års ålder och de flesta patienter är över 60 år när de får sin diagnos.
  • I ett tidigt skede har få patienter några symtom, men senare under sjukdomsprocessen är det vanligt med skelettsmärtor. Det beror på att myelomcellerna bildar ämnen som ökar urkalkningen av skelettet som blir skörare.

Källa: Cancerfonden

Fakta:

  • Namn: Johan Ossa
  • Ålder: 42
  • Familj: Fru och tre barn, 10, 10 och 12 år gamla
  • Gör: Driver två karateklubbar och är sensai till flera hundra elever. Har även två VM-silver och fem EM-guld i Karate.
  • Aktuell med: Kämpar mot cancer och har en insamling till forskning. Du hittar insamlingarna här JRO Fighting Cancer och Insamling på Cancerfonden

Följ ämnen i artikeln