Bottennapp för svensk hiv-vård

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-14

Rankas bland de lägsta i Europa

Sverige hamnar i bottenträsket när hiv-vården i olika europeiska länder jämförs.

– Jag är inte helt förvånad. Många får inte ens hiv-testa sig längre, säger Peder Ahlin på hiv-organisationen Noaks Ark.

Trots svenska hiv-läkares goda anseende utomlands och att vår hiv-forskning ligger i absolut framkant landar Sverige först på 24 plats av 29 granskade länder i Euro HIV Index, EHIVI.

Det är den första jämförelsen som någonsin gjorts av hiv-vården i Europa.

– Med tanke på hur bra behandling vi har i Sverige och hur få som utvecklar resistens mot bromsmedicinerna blir man lite överraskad, men ser man vad de poängsatt förstår man varför, säger Peder Ahlin.

Trycket ökar

Tillgängligheten är den svagaste punkten enligt analysföretaget bakom topplistan.

– Ja, när det gäller de papperslösa flyktingarna är det skrämmande. De får ju ingen vård alls. Och på hiv-mottagningarna ökar trycket för varje dag som går, berättar han.

Samtidigt som allt fler tar sexuella risker och strömmar till mottagningarna för att testa sig har dagens bromsmediciner gjort att allt fler hiv-smittade lever länge och kommer på kontinuerliga kontroller.

Inte tid för oroliga

Trycket är så hårt att hiv-patienterna har svårt att få tid hos sin läkare och inte längre kan garanteras årliga tester. Och till skillnad från förr är det ytterst få specialiserade hiv-mottagningar som anser sig ha tid att testa allmänt oroliga.

– Har man inte diagnosen hiv hänvisar de flesta till vårdcentralen där läkaren kanske anser att oron är obefogad och vägrar ta ett hiv-test. Vi har redan sett en liten ökning av smittade som upptäckts i ett sent skede, påpekar Peder Ahlin.

En tråkig utveckling då sen upptäckt ger den smittade ett sämre utgångsläge i behandlingen.

Ett av länderna som åtalat flest

Ytterligare en faktor som drar ner Sveriges poäng är att vi är ett av de länder inom EU som har åtalat flest för att ha spridit hiv-smitta. Den europeiska expertgrupp som tagit fram indexet anser att det diskriminerar de hiv-smittade samtidigt som det inte finns några bevis för att det skulle minska risken för spridning.

Expertgruppen efterlyser också en tydligare strategi för hur den ökade smittspridningen ska stoppas. Inte bara i Sverige utan i hela Europa. ”Inget land verkar ha en klar bild av hur många invånare som är smittade” skriver de i ett pressmeddelande och konstaterar att mycket återstår för att komma till rätta med situationen.