”Skrattyogan tar mig genom de jobbiga dagarna innan mens!”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-30

Varje månad drabbades psykologen Lena av depression och ångest

Lena Dur Högnelid, 50, drabbas varje månad av en tuff form av PMS, kallad PMDS. Hon upplever vågor av nedstämdhet, känner ångest och kan få svåra gråtattacker.

Men tack vare skrattyogan har hon lättare att hålla humöret uppe.

– Skrattet har verkligen hjälpt mig, säger hon.

”Man blir ju så glad av att skratta”, säger Lena Dur Högnelid, 50.

En gång i månaden är det som att Lena Dur Högnelid faller ner i ett svart hål. Det är veckan före mens och de hormonellt styrda depressionerna är tuffa. Hon lider av syndromet PMDS, en svårare form av PMS som drabbar 3–5 procent av svenska kvinnor och tar sig uttryck i svårare psykiska symptom.

Jobbigt varje månad

För Lena har det gått så långt att ångesten hon känner ibland lett till självmordstankar.

– Då längtar jag verkligen efter att mensen ska komma så symptomen försvinner, jag vet ju att jag får ett annat välbefinnande och fungerar normalt resten av månaden.

Lena är utbildad psykolog och under utbildningen började hon intressera sig för skrattets inverkan på hälsan. Hon såg skrattets positiva effekter, som förbättrad blodcirkulation, lägre nivå av stresshormoner, stärkt immunförsvar och förhöjd livskänsla och större motståndskraft mot depressioner.

Sedan tio år tillbaka leder hon skrattyoga och workshops kring glädje. Hon märkte snart att hennes egna hormonella besvär kunde lindras och förebyggas –av alla extra skratt.

– Många gånger har jag gråtit på väg till en skrattworkshop, men gått därifrån med skratt i sinnet. Man blir ju glad av att skratta!

Som John Cleese

När vi skrattar påverkar vi kroppen och hjärnan att känna glädje och vi kan faktiskt öka vår egen glädje genom att aktivt le och skratta.

Lena har många olika knep för att öka både energin och glädjen. Hon kan till exempel sätta i gång skrattet på väg till tunnelbanan med en skrattsång och tillsammans med en rolig min, ett ”skrattansikte”, har hon snart smittat sig själv till flera skratt. En säker väg till skratt brukar, enligt Lena, vara lek och fysiskt aktivitet. Därför är en av favoriterna att göra som John Cleese i sketchen ”Silly walks”.

Skrattet är livräddare

Hon är övertygad om att skrattet lindrar hennes PMDS.

– Ja, det är en av mina livräddare. Utan skrattet skulle jag inte klara mig. Skrattet gör att kroppen och hjärnan ställer in sig på glädje och jag får massor av ny energi, vågorna av nedstämdhet som jag annars känner lindras. Skrattet hjälper mig att ta mig igenom de jobbiga dagarna före mens och har hjälpt mig att behålla livsglädjen.

Går det att få kroppen och hjärnan att tro att den är glad bara genom att skratta?

Varför smittar skratt?

Experten: "Skratt har många dolda effekter"

Läkaren Rolf Ekman är professor i neurokemi vid Göteborgs universitet.

Rolf Ekman

Går det att få kroppen och hjärnan att tro att den är glad bara genom att skratta?

– Skrattet har många dolda effekter som det finns för lite kunskap om i dag. För vissa kan säkert skrattyoga vara lösningen, de mår bra av att skratta och av den sociala samvaron. Samtidigt kan de säkert också påverkas av placebo-

effekten, de tror de mår bättre och därför mår de bättre.

Varför smittar skratt?

– I hjärnan finns spegelneuronen, som gör att vi vill härma människor i vår närhet. Om någon gäspar, så vill du gäspa och om du ser en glad person så blir du glad. En glad person sänder ut en signal som säger jag tycker om dig. Det höjer

din självkänsla, du släpper skyddsmekanismerna, och slappnar av.

Vilka symptom kan botas med skrattyoga?

– Vissa symptom kan säkert lindras, men inte botas. Forskarna har tillexempel sett effekter av att barn med cancer som skrattar mycket har lättare att tänka bort sjukdomen och mår på så sätt bättre. De har också sett att patienter som ligger närmast fönstret på sjukhuset skrivs ut fortare eftersom världen utanför får dem att hålla glädjen uppe. Glädje och skratt är viktigt även om man mår dåligt.