Sömnen kroppens verkstad

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2000-10-19

Svensken i dag sover för lite. Mellan sju och sju och en halv timme per natt. Allra minst sover gamla personer. Det beror inte på att behovet är mindre på äldre dar, utan på att sömnen är mer lättstörd.

Fram till 50-talet trodde man att sömn bara var vila. Det stämmer inte. För flera av kroppens celler betyder sömnen tvärtom högsta aktivitet.

Under sömn byggs kroppen upp. Trasiga celler repareras och nya celler bildas. Även mentalt sker mängder av processer under den tid då ditt medvetna jag inte är vaket.

Drömmar har en viktigbetydelse för din utveckling, även om forskarna tvistar om hur. Även minnet tränas under sömnen. Att sova på saken är inte bara ett tomt uttryck.

Du kan klara dig längre tid utan mat än utan sömn. Kort sagt är sömnen livsviktig.

Många naturfolk som lever utan klockor sover tio timmar per natt och ny forskning tyder på att vi skulle leva längre om vi sov mer.

Det finns tre sorters sömnstörningar: svårigheter att somna, dålig kvalitet på sömnen eller att man vaknar för tidigt, innan man är utsövd, och inte kan somna om.

Ofta finns det någon orsak bakom störningen. Sjukdomar, biverkan från mediciner, kaffe, te och nikotin till exempel. Det är viktigt att utesluta psykiska tillstånd som oro, depression och ångest. Första tecknet på en depression kan vara just sömnproblem. När orsaken till problemet åtgärdas försvinner oftast sömnstörningen.

Jenny Arhammar

Följ ämnen i artikeln