Studie: Tre koppar kaffe skyddar hjärtat

Uppdaterad 2018-05-15 | Publicerad 2018-04-20

Ny studie visar att tre koppar kaffe om dagen kan skydda hjärtat.

Många som lider av förmaksflimmer har fått rådet att undvika att dricka kaffe.
Men nu kommer en studie från Australien som tyder på att tre koppar kaffe om dagen rent av kan skydda hjärtat.
– Jag har fått den rekommendationen av min läkare och är mycket glad att jag kan fortsätta att dricka kaffe, säger Erik Holmquist, 69, som är en av alla de svenskar som lider av förmaksflimmer.

En vanlig uppfattning är att man ska undvika koffeinhaltiga drycker om man lider av förmaksflimmer eller andra hjärtrytmtrubbningar. Men nu har forskare i Australien analyserat flera populationsundersökningar för att titta på sambandet mellan hjärtrytmrubbningar och intaget av koffein. Resultatet, som tidigare publicerats i JACC: Clinical Electrophysiology, var överraskande, skriver svt.se

För till skillnad mot vad man tidigare trott visade det sig att i en studie, där 230 000 personer ingick, att frekvensen av förmaksflimmer minskade med 6 procent bland de som beskrev sig som regelbundna kaffedrickare. I en annan studie, där 116 000 personer ingick, visade det sig att kaffedrickarna hade 13 procent lägre risk att drabbas av tillståndet.

En förklaring till att kaffe kan ge skyddande effekt för hjärtat är dels för att kaffe är en stark antioxidant och dels för att koffein blockerar effekten av adenosin, en kemikale som kan främja förmaksflimmer.

Tre koppar om dagen

En kopp kaffe innehåller 95 milligram koffein, enligt forskarna bör man inte få i sig för mycket koffein men upp till 300 milligram koffein om dagen ska, enligt studien, vara säkert – eller rent av skyddande för hjärtat.

I två studier kunde man se att koffeinintaget påverkade hjärtrytmen men i de fallen drack personerna mellan nio till tio koppar kaffe om dagen, skriver the Independet.

Forskarna i Australien betonar dock att de som lider av hjärtrytmrubbningar bör prata med sin läkare innan de börjar dricka stora mängder kaffe, skriver the independent.

De bör också undvika energidrycker som har en mycket hög koffeinhalt.

”Intressant”

Cecilia Linde, professor i kardiologi vid Karolinska institutet berättar för svt.se att hon tycker att studien är en solid sammanställning baserad på ett stort forskningsunderlag.

– Och resultatet är jätteintressant med tanke på att det finns folk som i alldeles onödan tror att kaffe är farligt. Då är det intressant att veta att ”nej, det är inte farligt”, och att det till och med är skyddande mot arytmier, säger Cecilia Linde till Svt.se

Har provat sig fram till en lagom nivå

I Sverige är det ungefär 300 000 personer som lider av förmaksflimmer, som är den vanligaste typen av hjärtrytmrubbning. Erik Holmqvist, 69, är en dem.
Tidigare var han en riktig kaffedrickare och drack åtminstone nio till tio koppar om dagen.
– Mina läkare trodde att min arytmi kunde triggas av allt koffein så under en längre period fick jag testa att både dra ner på kaffedrickande och även sluta helt. Då kunde vi konstatera att i just mitt fall hade kaffet inte så stor påverkan.

Däremot så undviker Erik att sätta i sig nio till tio koppar om dagen.

– Ja, mina läkare tyckte att det var lite väl mycket så nu håller jag mig runt en tre till fyra koppar om dagen och i mitt fall så påverkar det inte arytmin alls, säger han.

Fakta: Hjärtrytmrubbningar

Hjärtrytmrubbningar eller arytmi är samlingsnamn för de tillstånd där hjärtat inte följer normal rytm. Hjärtat kan slå för långsamt, för snabbt eller oregelbundet. Det som kallas hjärtflimmer eller förmaksflimmer är den vanligaste formen av hjärtrytmrubbning.

Cirka 300 000 personer i Sverige lider av olika former av förmaksflimmer vilket ger en ökad risk att drabbas av en stroke.

Risken för förmaksflimmer ökar med åldern och drabbar ungefär 6 procent av alla som är 60 år eller äldre.

Förmaksflimmer kan man få då och då, som attacker. Är flimret konstant kallas det permanent förmaksflimmer.

Forskningens framsteg har gjort det möjligt att i dag lindra och även bota hjärtrytmrubbningar.

Källa: Hjärt- och lungfonden

Följ ämnen i artikeln