Läkare dömer ut klamydiatester

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-02-22

”Jag skulle nästan kalla dem förkastliga”

Lena Marions, överläkare vid Karolinska universitetssjukhusets sex- och samlevnadsmottagning, dömer ut de nya klamydiatesterna för kvinnor.

– Jag skulle inte uppmana någon att använda dem, säger hon.

Sedan en tid tillbaka säljer Apoteket klamydiatester för kvinnor. Testet kan göras på egen hand och ger svar direkt.

I samband med Vasaloppet i mars lanserar Apoteket även klamydiatester för män. Skillnaden är att männen måste skicka in sitt test till ett laboratorium, och kontaktas av vårdpersonal om de är smittade.

– Det tycker jag är en bra metod, som tidigare har prövats i Umeå med gott resultat. För den som har långt till en mottagning kan det vara ett bra sätt att komma i kontakt med vården och testa sig ändå, säger Lena Marions.

Missar smittspårning

Annat är det med hemmatesterna för kvinnor. Lena Marions skräder inte orden:

– Jag skulle nästan gå så långt som att kalla dem förkastliga. Klamydia är en sjukdom som faller under smittskyddslagen, och är man smittad måste man genomgå smittspråning och uppge vilka sexuella kontakter man har haft. Testar man sig hemma är risken stor att det inte sker, säger hon.

– I dag är det så lätt att få tag på medicin på internet, så det är inte säkert att den som är smittad alls tar kontakt med sjukvården. Då missar vi hela smittspårningen och det finns en stor risk att smittan börjar sprida sig hejdlöst.

Gör om testet

Den som har haft oskyddat sex och smittats av klamydia löper dessutom risk att även ha smittats av hiv, säger Lena Marions. Att fånga upp unga människor med ett riskbeteende är därför mycket viktigt.

– Det är heller inte så att vi inom vården tar någon särskild hänsyn till de här hemmatesterna. Kommer någon till oss och säger sig ha testat positivt gör vi i alla fall om testet.

– Det enda som händer är att man förlorar de 229 kronor som testet kostar, säger Lena Marions.

Läs mer:

Annica Lundbäck

Följ ämnen i artikeln