Här får Anna ny livmoder

Uppdaterad 2013-02-01 | Publicerad 2012-09-19

”Nu vågar jag hoppas och längta”

Två kvinnor fick i helgen nya livmödrar av sina egna mammor.

Världens första liv­modertransplantationer från mor till dotter utfördes av forskare i Göteborg.

– Jag har alltid sörjt att jag inte kan få ett eget biologiskt barn. Nu vågar jag hoppas och längta, säger Anna, som förlorade sin livmoder när hon var 25 men nu har en ny.

Ingreppen anses kontroversiella, men i maj gav den regionala Etikprövningsnämnden klartecken till tio transplantationer under 2012 och 2013. Och i helgen genomfördes världens första livmodertransplantationer från mor till dotter på Sahlgrenska universitets­sjukhuset av ett forskningsteam från Göteborgs universitet.

Sorgen var stor

De två mödrarna är i 50-årsåldern och döttrarna i 30-årsåldern. En av döttrarna föddes utan livmoder, medan den andra, Anna, förlorade sin. Det var när Anna var 25 som hon fick cancer i livmoderhalsen och livmodern opererades bort. Sorgen över att aldrig kunna få biologiska barn var stor.

Så träffade hon mannen hon ville dela sitt liv med. Och ha barn med.

Anna tog själv kontakt med Mats Brännström, professor i obstetrik och gynekologi vid Göteborgs universitet, sedan hon läst om den forskning kring livmodertransplantationer som han inledde 1999.

– Det känns så otroligt stort att få vara med om det här. För mig handlar det om att återställa en funktion i kroppen som jag tidigare haft och som jag behöver för att kunna bli med barn, säger Anna i ett pressmeddelande.

Under en presskonferens i tisdags berättade forskningsledaren Mats Brännström att allt ser bra ut.

– Kvinnorna som har fått ny livmoder mår bra men är trötta efter ingreppen. Mödrarna som donerat livmödrar är redan uppe och går och kommer kunna åka hem inom några dagar, säger Mats Brännström.

Kan få barn om två år

Först om två år vet man säkert om transplantationerna lyckats. Innan testades att kvinnorna är fertila och de har genomgått provrörsbefruktning. Sju befruktade ägg från Anna finns nu nedfrysta, men äggen återförs först om ett år.

Så om allt går bra kommer hon att bära ett barn i den liv­moder hon själv växte i.

Fotnot: Anna heter i verklig­heten något annat.

Drabbar tusentals svenskor

Mellan 2 000 och 3 000 kvinnor i Sverige är liv­moderinfertila.

Det är den största gruppen av infertila kvinnor och behandling saknas.

Livmoderinfertila kvinnor saknar helt livmoder eller har en obrukbar

livmoder. De har fötts utan eller med en missbildad livmoder. Eller så har liv­modern opererats bort i unga år på grund av exempelvis livmoderhalscancer.

Livmodern styrs av äggstockarna och hormonerna. Så länge som den transplanterade livmodern får hormoner håller den sig frisk.

Donatorn bör inte vara över 60 år. Kvaliteten på livmodern påverkas inte av om en donator har genomgått klimakteriet eller ej.

Risken för att den nya livmodern ska stötas bort är cirka 20 procent. Det är lika stor risk som vid en njurtransplantation.

Kvinnorna som mottar transplantationen måste äta läkemedel mot avstötning.

För varje embryo som implanteras är chansen att bli gravid mellan 25 och 30 procent.

Två livmodertransplantationer har tidigare utförts i världen. En gjordes i Saudiarabien år 2000 och en i Turkiet för ett år sedan. Dessa var dock inte från mor till dotter utan med andra donatorer. Vid de transplantationerna var donatorerna i det ena fallet en levande och i det andra fallet en avliden kvinna.

Källor: Sahlgrenska akademin, TT.

Följ ämnen i artikeln