Frågor och svar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-09

Kropp & Hälsas medicinreporter Caroline Hougner reder ut allt du behöver veta om våra vintervirus. För hur var det egentligen med det gröna snoret? Och den farliga kylan?

Caroline Hougner är medicin- och hälsareporter.

– Det är en virusinfektion som får slemhinnorna att svullna i de övre luftvägarna; hals, näsa, bihålor och öron.

– Från något av de cirka 200 förkylningsvirus som far omkring. Viruspartiklarna sprids via mikroskopiskt små vätskedroppar som smittade personer andas eller hostar ut. En kraftig nysning räcker för att smittämnet ska nå flera meter. Andas vi inte in viruset direkt kan vi få det på händerna när vi tar i ett dörrhandtag eller hälsar på en sjuk person. Förkylningsvirus kan överleva i flera timmar där de landat.

Gnuggar vi oss sedan i ögonen, petar i näsan eller hjälper viruset komma i kontakt med slemhinnorna på något annat sätt sprider det sig snabbt i kroppen.

– Nej, vartefter kroppen bekämpar olika virus lär den sig känna igen dem och bygger ett försvar som gör oss immuna. Med jämna mellanrum dyker det dock upp ett okänt virus och vi blir förkylda igen. Vuxna blir förkylda i genomsnitt 1-2 gånger om året.

– I början av hösten har många varit på semester och träffat folk med andra virus än dem kroppen vant sig vid. Särskilt små barn som inte har hunnit bygga upp något effektivt immunförsvar. De smittar i sin tur sina dagiskompisar som tar hem smittan till syskon, föräldrar och eventuella barnvakter. Riktig skjuts får dock inte smittspridningen förrän nu då barnen börjar tillbringa mer tid inomhus.

– Inte mer än att det får oss att stanna inomhus mer och då ökar smittrisken.

– Bara något dygn efter att du blivit smittad.

– Vaccin skyddar endast mot influensavirus. Förkylningsvirus är svårt att komma undan om du inte ska isolera dig någonstans. Bäst är att hålla avstånd till sjuka, vara ute mycket och tvätta händerna ofta.

– En förkylning går man ofta och drar på ett par veckor. Ofta mår man sämst de första dagarna. Man blir kanske svullen i halsen, täppt och börjar hosta. En del får även feber och huvudvärk. En vanlig nfluensa slår ner som en bomb. Från ena dagen till nästa kan du bli helt utslagen med kraftig huvudvärk, frossa och 40-graders feber som håller i sig 3-4 dagar. Ofta gör hela kroppen ont. På det följer vanliga förkylningssymtom.

– Det var fel! Att rinnsnuva blir mer trögflytande efter några dagar är helt naturligt och har inget med bakterier att göra.

– Nej.

– Nej, varken vid förkylning eller influensa. Vissa kan dock få följdsjukdomar som bihåle- öron- eller lunginflammation och då hjälper antibiotika.

– Jo, lindra besvären. Feber och värk slipper du med vanlig febernedsättande medicin. Näsdroppar och spray hjälper bra mot både nästäppa och snuva medan rethostan går att lindra med vanligt honungsvatten. (Se sid: XX)

– I tre-fyra dagar från att du började känna dig dålig.

– Så länge febern håller i sig och ytterligare någon dag. Är det influensa tar det ofta rätt hårt på kroppen. Går man tillbaka för tidigt kanske viruset inte är helt utläkt och då riskerar man få komplikationer. Dessutom har immunförsvaret inte hunnit hämta sig och man drar lätt på sig nya infektioner.