Orange får grönt ljus av hjärtat
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-02
Fruktens färg viktig för hälsan
Ät mycket oranga frukter och grönsaker.
Då kan du minska risken för hjärtinfrakt med 42 procent.
Det är nu bevisat att färgen har betydelse.
Grönsaker är inte bara gröna saker. Och vissa färger är bättre än andra – åtminstone för hjärtat.
Forskare i Nederländerna följde 20 000 friska personer i tio år. De tillfrågades om konsumtion av 178 olika frukter och grönsaker som delades in i fyra grupper: röda, gröna, orange och vita.
Justeringar gjordes för bland annat ålder, kön, energiintag, alkohol, rökning, utbildningsnivå och BMI.
Mycket antioxidanter
Och forskarnas slutsats blev tydlig: högt intag av frukt och grönt skyddar mot kranskärlssjukdomar. Men bäst skyddar orange.
Risken för kranskärlsjukdomar minskade med 42 procent bland dem som åt mest morötter, orange paprika och citrusfrukter som apelsin, klementin och grapefrukt. På andra plats kom röda frukter och grönsaker.
Färgerna signalerar förekomsten av olika antioxidanter som förebygger hjärt-kärlsjukdom.
– Att de oranga skyddar mest beror på att de har ett högt innehåll av karotenoider, en kraftig antioxidant, säger Mai-Lis Hellénius, överläkare på livsstilsmottagningen vid Karolinska sjukhusets hjärtklinik.
Bra mot demens
Antioxidanterna motverkar att blodfetterna härsknar. De förebygger även demens och alzheimer och påverkar insulinkänsligheten och blodtrycksregleringen.
– Man ska välja från hela färgpaletten. Gör man det får man i sig mycket frukt och grön-
saker med olika antioxi-danter. Vi ska inte glömma bort våra nordiska bär. Alla innehåller kraftfulla antioxidanter. Vi kan lägga dem i sallader, köttgrytor, filmjölken, såser.