Håll dig pigg i höstmörkret

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-03

Ny mirakelmedicin kan bota höstdepression

Höstmörkret gör var tjugonde svensk deprimerad och onormalt trött.

Efter nyår kommer en ny medicin som kan lösa mångas problem.

– Vi har sett väldigt goda resultat i våra försök, säger Maj-Liz Persson, överläkare och docent i allmänpsykatri.

Brist på dagsljus är den främsta anledningen till att man blir trött och deppig och ljusbristen gör att kroppens biologiska klocka rubbas och att hormonproduktionen kommer i obalans. De som lider av mörkret har ofta svårt att komma upp ur sängen på morgonen, tappar suget för sådant som annars känns roligt och får både humörsvängningar och koncentrationssvårigheter som går ut över arbetet. Upp till var femte svensk mår dåligt av mörkret och har en lindrig form av depression.

Årstidsbunden depression - SAD

Sedan finns de personer, ungefär var tjugonde svensk, som mår allvarligt dåligt och som drabbas av en så kallad av årstidsbunden depression (även så kallad SAD - Seasonal Affective Disorder).

- Då kan det kan gå så långt att man inte orkar arbeta, utan måste sjukskriva sig, säger Maj-Liz Persson.

Extrakilon över vintern

Det är inte heller ovanligt att man som följd av mörkret får ett överdrivet sug efter sötsaker och andra kolhydrater som, glass, bröd och pasta. Därför lägger vissa på sig ett par extrakilon på vinterhalvåret.

- Man har så låg energinivå och snabba kolhydrater hjälper då för stunden, säger Maj-Liz Persson.

Nytt mirakelpiller kan hjälpa

För de som plågas av årstidsbunden depression (SAD), det vill säga den svårare varianten, finns snart en ny medicin på marknaden. Valdoxan, som den nya medicinen heter, kan bli lösningen för många av dem som lider av SAD.

- Vi har sett mycket bra resultat, säger Maj-Liz Persson som ansvarat för forskningen.

De som fick Valdoxan mådde redan efter tio dagar bättre. Medicinen tog även bort muskel-/ledvärk som SAD kan ge. Och ingen av försökspersonerna fick några biverkningar. Efter ett halvår fick hälften av försökspersonerna placebo (sockerpiller) i stället för medicin och dessa blev då sämre igen. Efter studien frågade personer som fått Valdoxan hur de kunde få tag på medicinen.

- Det har jag aldrig varit med om tidigare, säger Maj-Liz Persson.

På recept i februari

Valdoxan, med den verksamma substansen agomelatin, påverkar både melatonin- och serotoninreceptorer i hjärnan. Denna sammanställning visade sig vara mycket effektiv på personer som lider av SAD - årstidsbunden depression.Medicinen kommer att vara receptbelagd och kan skrivas ut av läkare i Sverige från och med februari. Nu saknas bara ett godkännande EU.

Du kan dock till stor del, om du lider av en lindrigare höstdepression, styra över hur trött och deppig du känner dig. Vi har tipsen.