Vart tredje cancerfall går att äta bort

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-13

Bästa cancerskyddet bygger du hemma vid matbordet

I en ny rapport slår världens samlade cancerexpertis fast att vart tredje cancerfall går att förebygga.

Kerstin Hultén författaren till boken ’’Maten som skyddar mot cancer’’, lever som hon lär. I hennes familj ÄR frukt godis!

En av tre svenskar kommer någon gång i livet att få diagnosen cancer. Efter hjärt-kärlsjukdom är cancer den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Varje år drabbas över 50 000 svenskar. Vanligast är bröst- och prostatacancer liksom tjocktarms-, lung- och hudcancer.

Att vår livsstil spelar en stor roll vet vi nu säkert.

I en sammanställning av drygt 7 000 forskningsrapporter om kost, motion och cancer beskriver världens främsta cancerforskare hur vi ska leva för att minska cancerrisken. Ett arbete som resulterat i tio rekommendationer man anser sig ha tillräckliga bevis för.

Färsk mat och motion

Bland annat råder man alla att äta färsk mat med mycket frukt och grönsaker samt att motionera till vardags och hålla en normal vikt. Enligt Världscancerforskningsfonden, WCRF, som ligger bakom rapporten, räcker det för att förebygga en tredjedel av alla fall som de tolv största cancersjukdomarna står för.

– Även om vi fortfarande inte känner till de exakta mekanismerna är det vetenskapliga underlaget tillräckligt för att ge konkreta råd som att vi bör äta så naturligt som möjligt, dra ner på rött kött och undvika charkprodukter helt och hållet, säger Kerstin Hultén, författare till nyutkomna boken ”Maten som skyddar mot cancer”.

I boken går hon igenom de nyttigaste råvarorna, ger recept och konkreta tips på hur du tillagar och kombinerar olika ingredienser för att få det mest effektiva cancerskyddet.

– Ryggraden är just de nya rekommendationerna, men jag har även tagit mig friheten att titta närmare på mer experimentell forskning som understryker växternas cancerskyddande potential, säger hon.

Kerstin Hultén lever som hon lär. Och är mån om att hennes familj följer efter.

– Barnen väljer ju inte själva. De äter den mat vi lagar åt dem. Vi är så måna om barnens säkerhet i alla sammanhang, varför skulle vi inte skydda dem från skadlig mat? undrar hon.

Vänj inte barn vid socker

Enligt forskarna ger en hälsosam livsstil under barndomen skydd mot cancer i vuxen ålder. Ändå tycker fortfarande många vuxna synd om barn som inte får läsk, chips och godis. Det har Kerstin Hultén svårt att förstå.

– Varför ska vi lära dem att äta sötsaker alls? Det är svårt att sakna något man aldrig fått. Mina barn älskar frukt och bär precis som de är, för det är vad de alltid fått, säger hon och tycker att man bör se över sina matvanor redan under graviditeten.