”Magrutorna syns inte om du har ett lager fett över”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-30

Rond 2 i magkampen: Vi finslipar tekniken med personliga tränaren

Magkampen har nu nått halvtid och det är dags att lägga in en högre växel.

Vi träffar personliga tränaren Maria Ahlberg och finslipar vår teknik.

Hon ger oss de råd vi behöver för att (kanske) nå de åtråvärda rutorna på magen.

– Om ni under denna relativt korta period ska välja mellan att lägga extra krut på något av magprogrammet, konditionsträningen eller kosten så är kosten absolut viktigast, säger Maria Ahlberg och fortsätter:

– Du kan ha hur mycket magmuskler som helst, men de syns ju inte om du har ett lager med fett över.

Fuskat mest med kosten

Och det är just kosten som jag och Helena fuskar ganska friskt med, på våra olika sätt. Resten av tiden ska vi försöka ge de proteinrika mellanmålen (som t.ex. keso med bär eller kesella med fun light och bär), som Maria från början rekommenderat, en chans. Det dyker dock upp ett hinder för min del under de kommande två veckorna - i form av en Berlinresa. Jag har lite svårt att se mig själv sitta på Brandenburger tor med en burk keso i handen. Men jag får tipset Maria att inhandla ett par bars på en hälsokostbutik.

– En bar är ett bra mellanmål som innehåller både protein och kolhydrater, som kan tas i nödfall vid resa eller tidsbrist. Men Kesella ett bättre alternativ.

Men varför är det så viktigt med proteinrika mellanmål egentligen? Fungerar det inte lika bra med frukt?

– Det är klart att frukt är nyttigt. Men det handlar om att kolhydrater, som frukt består av, lagras i kroppen. Det gör däremot inte proteinet som hela tiden måste tillföras och som krävs om man vill bygga muskler, säger Maria Ahlberg och fortsätter:

– Ett äpple motsvarar ungefär en halv burk Keso eller Kesella i kalorier och du håller dig mätt betydligt längre än med frukt.

Öka konditionsträningen

Maria rekommenderar oss även att förlänga konditionspassen en aning. Från 40-60 minuter till minst 60 minuter.

– Men att öka konditionsträningen har ingen betydelse om ni inte sköter kosten, säger Maria Ahlberg.

Både jag och Helena tycker att det är lite bökigt att slå ihop konditions- och magpasset. Då blir det totala träningspasset trots allt drygt en och en halv timme. Delar man däremot upp passen så blir det minst sex träningstillfällen i veckan – vilket kan kännas lite mycket om man vill ha tid över till annat.

Men Maria betonar att en rask promenad på morgonen eller lunchen så klart också räknas som konditionsträning. Powerwalks är för övrigt den enda konditionsträningen Maria själv utövar.

Hjälp med tekniken

Jag och Helena har haft problem med olika magövningar, och det är en av anledningarna till att vi nu träffar Maria Ahlberg. Jag får känningar i höften då jag gör ”chrunch med vridning på bänk”. Och när jag gör omvänd chrunch känner jag inte något där det ska kännas – i magen. Maria studerar när jag utför övningarna och kan snabbt konstatera vad jag gör för fel.

– Du hjälper till med armar och axlar när du gör omvänd crunch, sluta med det, säger Maria.

Trots att det skett omedvetet, så kan jag nu när jag vet vad felet ligger i, ändå inte slappna av i armar och axlar. Det slutar med att Maria får lägga hela sin tyngd på mina axlar. Först då blir det jobbigt i magen.

För stora övningar

Mitt andra problem består i att jag får ont i höften då jag gör ”Chrunch med vridning på bänk”. Efter bedömning av Maria visar det sig att jag är för bakåtlutad och gör för stora rörelser.

– Droppa inte benen så djupt och öka tempot, säger Maria till mig när hon ser hur jag gör.

Helenas problem är pilatesbollen som hon har svårt att hålla sig kvar på. Maria tipsar henne att det går precis lika bra att göra övningen i maskinen som man vanligtvis använder för rygglyft. (se bild).

– Övningen görs precis som vanligt, förutom att rörelserna kan göras lite större. Om det är obekvämt kan man lägga en matta på.

Fram med måttbandet

Halvlek i magkampen innebär även att midjorna ska mätas. Måttbandet åker fram och visar att jag har tappat tre centimeter i midjan på två veckor. Eftersom min mage ännu inte förvandlats till något muskelpaket så känns det kul att det hänt något i alla fall. Jag känner mig även starkare och upplever att det inte är fullt lika tufft att göra magövningarna.

Helenas midjemått är det samma som för två veckor sedan. Men även hon tycker att hon blivit starkare i magen och att övningarna blir enklare och enklare, även om det ännu varken visar sig på midjemått eller våg.

– Se till att sköta er nu, säger Maria innan vi skiljs åt.

Jag och Helena tittar på varandra och ler. Två veckor återstår av magkampen. Och det är lång tid.

Går det att få rutor på magen – på bara 4 veckor?

Under 4 veckor testar vi Maria Ahlbergs magprogram som består av fem övningar som ska göras tre gånger i veckan.