Östersjöfisk är farligare än folk tror

Uppdaterad 2012-12-05 | Publicerad 2012-08-19

Livsmedelsverket: "Alla kvinnor i fertil ålder är i riskzonen"

Det är inte bara gravida kvinnor som ska undvika fet östersjöfisk.

Enligt en ny informationskampanj från Livsmedelsverket ligger alla kvinnor i fertil ålder och även barn i riskzonen.

– Det här var nytt för mig, jag trodde att det räckte att man åt det med måtta, säger kocken och tvåbarnsmamman Alexandra Zazzi, 46.

Att gravida kvinnor ska undvika Östersjöfisk är ingen nyhet. Men på grund av ett missförstånd har många svenskar missat att även barn, alla kvinnor i fertil ålder och fiskare också ska akta sig för fet fisk som strömming och vildfångad lax.

– Vi har haft de här rekommendationerna länge men tyvärr har allmänheten haft för dålig kännedom om det. Många har trott att det bara gäller gravida och ammande, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Gifterna kan lagras i över 20 år

En av de som inte uppfattat Livsmedelsverkets luddiga rekommendationer är kocken och tvåbarnsmamman Alexandra Zazzi, 46.

– Att man inte skulle äta den feta fisken under graviditeten visste jag så klart men det här var nytt för mig, säger hon.

Anledningen till även barn och kvinnor fertil ålder ska undvika fisken är att miljögifterna dioxin och PCB bryts ner extremt långsamt.

– Det är ju miljögifter från gamla industrisynder det handlar om och de bryts ner oerhört långsamt. De gifter man får i sig genom att äta någon av de här fiskarna i dag kan ligga kvar i kroppen i mer än 20 år, och därför gäller rekommendationen alla kvinnor i fertil ålder, säger Emma Halldin Ankarberg.

Om man äter mer än de rekommendationer som Livsmedelsverket dragit upp ökar hälsoriskerna dramatiskt.

– Om man får i sig för höga halter av dioxin och PCP riskerar man att få försämrade reproduktionsfunktioner och försämrat immunförsvar vilket så klart absolut inte är bra, säger Emma Halldin Ankarberg.

Sverige får sälja farligare fisk

Sedan 2002 har Sverige ett undantag från EU:s regler om gränsvärden för dioxin, villkorat att man informerar om riskerna.

Det tycker Alexandra Zazzi inte att man gjort tillräckligt.

– Nej, jag har stort förtroende för Livsmedelsverket men det är verkligen viktigt att de skickar ut klara och tydliga riktlinjer, säger Alexandra Zazzi.

I sin informationskampanj påpekar Livsmedelsverket samtidigt att all fisk som fångas i Östersjön inte är farlig.

– Absolut inte, vi vill att folk ska äta mer fisk. Mager fisk som torsk och plattfisk har låga halter och inte farliga, säger Emma Halldin Ankarberg.

Alexandra Zazzi ställer dock ingen Östersjöfisk på matbordet.

– Nej, jag väljer andra alternativ. Jag vill varken att min man eller mina söner ska få i sig några miljögifter, säger hon.

Följ ämnen i artikeln