Vad är egentligen bältros?

Uppdaterad 2019-06-17 | Publicerad 2018-06-28

Vad är egentligen bältros och hur smittar det?

Vad är egentligen bältros och när kan man drabbas av sjukdomen?
Och hur är det egentligen med kopplingen mellan bältros och vattkoppor?
Här får du svaren.

Bältros är en infektionssjukdom som orsakas av samma virus som vattkoppor. Vanliga symtom är blåsor och smärta på huden. Det sitter ofta som ett bälte på ena sidan av kroppen.
Man kan bara drabbas av bältros om man tidigare haft vattkoppor men man kan inte smittas av bältros om man träffar någon som har vattkoppor. Däremot kan en person som inte haft vattkoppor smittas av en person med bältros och sedan få vattkoppor. Bältrosblåsorna innehåller virus och smittar tills alla blåsor har försvunnit och täckts med sårskorpa.

Vanligast när man är äldre

Alla som haft vattkoppor kan få bältros, däremot är det ovanligt att barn drabbas. Det vanligaste är att man drabbas när man är över 50 år. Man kan få bältros flera gånger men det är ganska ovanligt.

Börjar ofta som en brännande smärta

Bältros börjar ofta som en pirrning eller brännande smärta på ett område på huden. Huden på det drabbade området blir känsligt för beröring och du kan även få andra symtom som feber, huvudvärk eller yrsel redan innan några utslag uppstår.

Efter en till tre dagar får du en rodnad på området där du varit känslig. Därefter uppstår blåsor. Blåsorna är klara till en början men mörknar sedan. Dessa kliar precis som vid vattkoppor. För att undvika infektion, framförallt om du kliar mycket, är det bra att hålla området rent och dagligen tvätta området med tvål och vatten. För att lindra klådan kan man använda kylbalsam, asolsprit eller svalt vatten på området.

Som ett bälte

Blåsorna brukar uppstå på ett område på kroppen som ett band eller bälte. Detta kan uppstå var som helst på kroppen. Ibland får man bältros vid ögat. Då kan ögat bli rött och kännas torrt. Du kan bli känslig för ljus och se suddigt eller dubbelt. Du kan också få smärta, som kan vara stark. Även ögonlocket kan bli svullet.

Sök hjälp på vårdcentralen

Det är viktigt att söka vård direkt om du tror att du har fått bältros. För att behandling med virushämmande läkemedel ska hjälpa måste den påbörjas inom tre dygn från att utslagen börjar synas.

Om du får bältros nära ögat bör du få ögat undersökt av en ögonläkare, eftersom ögats hornhinna kan skadas.

Det vanligaste är dock att bältros läker ut själv. Blåsorna torkar i regel ut efter en till två veckor och sårskorporna trillar efter ytterligare någon vecka.
Smärtan där blåsorna suttit kan dock hålla i sig i ett par månader.
Det finns ett vaccin mot bältros som man kan ta om man är över 50 år gammal.

Vanliga symtom vid bältros:

  • brännande smärta på huden
  • vätskefyllda blåsor
  • feber
  • huvudvärk
  • trötthet och yrsel.

Källa: 1177.se

Följ ämnen i artikeln