”Läkaren laborerade med min kropp”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-29

Sofia fick så mycket smärtstillande och lugnande mediciner utskrivet av sin läkare att hon till slut blev inlagd på psykiatrisk klinik.

– Jag hade tappat all verklighetsuppfattning och kände mest att jag ville dö, säger Sofia som nu har polisanmält läkaren.

Sofia, 32 år, är bitter och besviken på läkaren som är anställd på en vårdcentral i en mellansvensk stad. Hon har nu polisanmält läkaren för att han skrivit ut mediciner alldeles för lättvindigt utan kontroll och uppföljning.

– Man utgår ju från att man kan lita på en läkare.

Hon var patient hos läkaren under tre, fyra år. Under den tiden träffade hon honom vid endast ett par tillfällen.

Tappade helt greppet

– Ville jag ha ny medicin behövde jag bara ringa så skrev han ut det hur lätt som helst, berättar Sofia som när hon togs in på psykiatriska kliniken led av svår panikångest och konspiratoriska tankar som en direkt följd av att hon ökat sitt tablettintag markant.

– Jag hade helt tappat greppet över hur mycket mediciner jag stoppade i mig, det var Citodon, Sobril, insomningstabletter och antidepressiva mediciner.

– Han laborerade med min kropp. Han skrev ut vad som helst. Jag frågade honom om alla mediciner passade ihop och då svarade han att ”det märker du”.

Lider av reumatism

Sofia lider sedan barnsben av reumatism och behöver smärtstillande mot sin värk.

– Men det innebär ju inte att en läkare ska kunna skriva ut extremt stora mängder av bland annat Citodon utan att ha personlig kontakt med patienten. Läkaren har ju också struntat i att ta prover på henne. Bland annat borde han ha tagit leverprover, men det har inte gjorts vid ett enda tillfälle, säger hennes pappa besviket som är upprörd över hur hans dotter behandlats.

Sofia låg inlagd på psykiatriska kliniken i åtta veckor för avgiftning.

– Läkarna där konstaterade ganska snabbt att min dotter hade fått alldeles för höga doser utskrivet och de reagerade starkt på hur läkaren hade förskrivit medicinerna utan att göra uppföljningar, berättar pappan som tog kontakt med vårdcentralen där den polisanmälde läkaren arbetar för att han tyckte att de borde göra en Lex Maria-anmälan. Men verksamhetschefen delade inte den uppfattningen.

Ovanligt fall

När Aftonbladet når verksamhetschefen är hennes kommentar till att ha en läkare anställd hos sig som står under polisutredning att ”det är tråkigt”, men hon anser inte att det är tillräckliga skäl för att stänga av honom från sin tjänst under polisutredningens gång.

En förundersökning mot läkaren om vållande till sjukdom och framkallande av fara för annan är inledd. Läkaren är i det här skedet skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden.

Förundersökningsledaren säger att det är mycket ovanligt att en läkare polisanmäls.

– Det sker inte ens en gång per år, säger hon.

Inget varningssystem

Det finns i dag inget system hos Apoteken som varnar om det finns indikationer på att en läkare skriver ut för höga doser av mediciner.

Förutom polisanmälan ligger en anmälan hos Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, och Socialstyrelsen startade den 26 juni en utredning av läkaren.

Aftonbladet har utan framgång försökt komma i kontakt med läkaren.

(Fotnot: Sofia är ett fingerat namn)

KATARINA ARNSTAD ELMBLAD

Följ ämnen i artikeln