Håll koll på kolesterolet!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-04

Hälften av oss har livsfarligt fett i blodet – få vet om det

Handen på hjärtat. Har du koll på ditt kolesterol?

Inte ... du är inte ensam. Hälften av alla svenskar har för mycket fett i blodet men få testar sig. Först när hjärtat börjar spöka kryper rädslan på.

Vill du slippa stå där med piller i handen – byt vanor. I tid.

Absolut vanligaste dödsorsaken i Sverige är hjärt- kärlsjukdom. I åtta av tio fall går det att förhindra – bara vi brydde oss.

Av de främsta orsakerna är kanske kolesterolet det vi tjänar mest på att ta ner. En sänkning med tio procent anses minska risken för hjärtdöd med det dubbla. Ändå går varannan svensk med för högt kolesterol. Ofta utan att veta om det. Ytterst få testar sig innan de fyllt 50.

Hinner inte med kolesterolet

– Det är så mycket annat som bombarderar oss i den åldern det höga kolesterolet grundläggs. Många är mitt i karriären, skaffar barn och stressar, säger professor Göran Berglund på universitetssjukhuset MAS i Malmö.

Att tänka på risker som kan drabba en flera år framåt orkar man liksom inte med. Inte sällan kommer infarkten sedan som en fullständig överraskning.

Klarar du dig med livet i behåll blir det ofta med strikta livsstilsregler och piller både mot högt blodtryck och högt kolesterol.

Ifrågasatt fett

Största boven bakom höga kolesterolvärden har länge ansetts vara mättat fett och så kallat transfett. Så är det inte längre.

– Sista ordet är inte sagt, men vi är i en brytningstid just nu där allt fler ifrågasätter fettets betydelse, säger docent Bo Israelsson i socialstyrelsens medicinska faktagrupp.

Han påpekar att det inte går att se något samband mellan fettintaget och hjärt-kärlsjukdom i någon av de stora vetenskapliga studier som gjorts på senare år. Varken i Harvardgruppens omfattande studier eller i Malmö KostCancerstudie på nästan 30 000 svenskar gick att se någon ökad risk hos dem som äter mycket fet mat.

– Om det var mättat fett spelade heller ingen roll, varför dagens kostråd måste ändras, menar Göran Berglund.

Högt intag av fibrer, frukt och grönsaker är fortfarande bra liksom fet fisk med omega-3-fettsyror.

I stället för att prata om fett säger experterna nu att maten ska vara ”energibalanserad”, det vill säga vi ska inte stoppa i oss mer kalorier än vad vi gör av med.

– För de flesta innebär det att äta mindre och motionera mer, säger professor Lars Rydén på Karolinska sjukhusets hjärtklinik i Stockholm.

Och helst ska kolesteroletvärdet ligga på 4,5. I dag ligger det runt 5 hos de flesta.

– På lång sikt spelar det roll. Även om det bara är lite, lite förhöjt, menar han och påpekar att allt fler behöver medicin för att ta ner kolesterolhalten så mycket som de nya riktlinjerna rekommenderar.

Följ ämnen i artikeln