Maten som botar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-17

Lär dig vad olika livsmedel kan göra för dig – och din hälsa

Visste du att broccoli är bakteriedödande, att ingefära lindrar mensvärk och att banan kan läka sår?

Ditt skafferi är ett apotek – det är hög tid att du lär dig vad livsmedlen kan göra med dig och din hälsa!

Innan du börjar leta efter medicin mot dina åkommor som; förkylning, svullen mage, halsont eller depression är det dags att rannsaka dig själv. Vad har du för kosthållning egentligen?

Ta sedan en titt i skafferiet. Där har du nämligen medicin i form av livsmedel som förebygger och kan lindra både migrän, allergier, och stress – och som dessutom kan ge dig fin hy på köpet.

– Även depressioner, hjärtkärlsjukdomar, och cancer påverkas av vad vi äter, skriver Vicki Edgson och Ian Marber i sin bok ”Functional Food” – matens helande kraft”.

Orkar inte prioritera maten

I boken skriver författarna, som är näringskonsulter, om vilka förbluffande effekter kosten kan ha på vår hälsa. Dålig kost är en av de största orsakerna till att människor kör slut på sig själva, får allergier, värk och huvudvärk.

– Det är väl etablerat att människor som äter mycket frukt och grönsaker, som är rika på antioxidanter, mer sällan blir sjuka. De löper samtidigt mindre risk att få hjärtkärlsjukdomar och vissa cancerformer, säger Cecilia Nälsén, nutritionist på Livsmedelsverket.

Antioxidanter i tablettform har inte samma bevisade effekt så det gäller att få i sig dem naturligt genom kosten.

- För att hålla sig frisk är det även viktigt med en varierad kost. Det är nämligen när de olika antioxidanterna samverkar som de tros förebygga sjukdomar, säger Cecilia Nälsén.

Många pratar om oss svenskar som de mest stressade folket i världen. Det möjligt att det stämmer. Ju mer stressade vi känner oss desto mindre tenderar vi att prioritera maten. Vi ”orkar” helt enkelt inte laga något vettigt. Men om du lär dig vad de olika livsmedlen kan göra för dig så har du kommit en bra bit på vägen.