Lite, mellan eller mycket allergisk

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-26

Så väljer du rätt medicin

Allergiker! Beväpna er. Pollenplågan är här igen. Ju tidigare moteld sätts in desto bättre skydd får du. Med rätt medicinering och smarta tips kan våren kännas lite lättare.

Tänk på att det är onödigt att ta för tunga preparat, då riskerar du biverkningar i onödan. För lite eller lätt medicin ökar risken att allergin utvecklas till astma.

LINDRIGA BESVÄR

Ett normalt pollenår: Receptfria allergitabletter ger dig ett grundskydd. Trots ett stort utbud är tabletter som Clarityn, Versal och Zyrlex likvärdiga.

MÅTTLIGA BESVÄR

Ett normalt pollenår: Får du besvär trots att du tar allergitabletter kompletterar du med receptfria preparat som är specifika för de problem du har: Ögondroppar eller nässprej. Vet du på förhand att du brukar behöva droppar eller sprej kan det vara bra att följa pollenprognosen och starta behandling med en kortisonsprej ett par veckor innan säsongen drar igång.

MÅTTLIGA ELLER SVÅRA BESVÄR

Vid höga pollennivåer: Under dagar med extra mycket pollen i luften är det bra att skölja näsan med koksaltlösning eller använda nässprejer som Renässans naturell och Renässans pollen. De skapar en fet hinna som hindrar frömjölet från att irritera näsans slemhinna. Du kan också kombinera ögondroppar med antihistamin och natriumkromoglikat för bättre effekt. Hjälper inte det kan din läkare skriva ut starkare och mer långverkande ögondroppar.

SVÅRA BESVÄR

och pollenutlöst astma: Dags att trappa upp medicineringen med receptbelagda preparat som antihistaminer, nässteroider och luftrörsvidgare. Bäst effekt får du om du börjar några veckor innan pollenhalterna blir som värst. Läkare kan även skriva ut långverkande luftrörsvidgande medicin och antileukotrienen Singulair, som tillägg till inhalationssteroiderna, mot både allergi och astma.

SVÅRA BESVÄR

under extra svåra pollenår: I extrema fall kan läkare skriva ut en veckolång behandling med kortisontabletter som Betapred eller Prednisolon när det är som värst.

SVÅRA BESVÄR

under flera år: Får du alltid svåra besvär finns allergivaccin att ta till. Denna behandling bygger på immunterapi eller så kallad hyposensibilisering och tar tre år. De första tre månaderna får man en spruta i veckan, därefter en gång var sjätte vecka. Skyddet räcker i 10–15 år. För dem som enbart är allergiska mot gräs finns numera vaccin i tablettform. Tabletterna ska tas varje dag under de tre år skyddet byggs upp.