Fimpa för gott

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-17

– och bryt en dålig vana

Motivation är A och O. Av tio försök att sluta röka lyckas ett. Låt det bli denna gång!

Visst går det att bryta vanan!

Startade du det nya året med ett rökstopp? Härda ut, snart är det värsta över!

Röksuget är som mest intensivt de första dagarna men lindras successivt och har ofta ebbat ut efter en till tre veckor.

Har du huvudvärk, känner dig trött, yr eller nedstämd är det fullt normalt och kommer alltså att försvinna inom kort.

– En avgiftning går inte obemärkt förbi men vet du vad du vinner är det lättare att stå ut, säger hälsopedagog Ann-Charlotte Palmér på Sluta-röka-linjen.

Mår du dåligt och har svårt att motivera ditt rökstopp så fundera på varför du har rökt och varför du tog beslutet att sluta. Väg dina skäl för att röka mot dina skäl för att sluta röka. Vilken sida väger tyngst?

Överraskande lätt

– Många som bestämt sig upptäcker faktiskt att det inte alls var så svårt som de föreställt sig och långt ifrån alla får abstinens, påpekar hon och tillägger att det både beror på hur mycket man rökt och hur man är som person.

En del tar hjälp av olika rökavvänjningsmedel som kapar toppen av det fysiska beroendet. Andra klarar sig lika bra utan.

– Vilken metod som är bäst är högst individuell. För många är själva rökbeteendet svårast att göra sig fri från. Vanan att ta en cigg när man går upp, ätit mat eller i andra specifika situationer, säger Ann-Charlotte Palmér.

Ett halvår att ställa om

Det här beror på hjärnans belöningssystem. Precis som andra droger frisätter nikotinet dopamin som gör att du får en skön känsla av glädje varje gång du drar ett bloss. När hjärnan inte får någon nikotinkick kan många känna att livet är trist och bli nedstämda.

– Det tar lite längre tid att bli av med än abstinensen. Hjärnan behöver ofta ett halvår för att återfå sin egen normala produktion av dopamin, påpekar hon.

Nio av tio rökare har försökt att dra ner på rökandet eller sluta helt. De som misslyckas har ofta börjat feströka eller känner sig stressade och är vana vid en cigarett som lugnar.

– Ibland föreslår vi att man ska börja med att ändra beteende och hitta nya vanor innan man bryter med nikotinet, säger hon och tillägger att hur mycket hjälpmedel det än finns är det ändå du som måste göra jobbet: låta bli ciggen.

Det här händer när du fimpar

Efter 20 minuter

Efter 8 timmar

Efter 24 timmar

Efter 2 veckor–3 månader

Efter 4–6 månader

Efter 1 år

Efter 5 år

Efter 10 år

(Källa: Centrum för tobaksprevention)

Därför vill vi sluta röka

Här är suget som värst

Därför går det inte

(Källa: Synovates intervjuundersökning 2008 av 1704 rökare och ickerökare över 18 år.)