Fel kost gör att du drabbas av minnesproblem

Publicerad 2012-02-13

Är du äldre och konsumerar mellan 2 100 och 6 000 kalorier på en dag?

Då ökar du risken för att drabbas av dåligt minne.

Enligt nya studier gör en lågkalori-diet hjärnan skärpt, skriver dailymail.co

En ny studie visar att äta för mycket mat mer än fördubblar risken att drabbas av lätt kognitiv störning (mild cognitive impairment) hos äldre personer.

Lätt kognitiv störning är ett stadium mellan normal glömska och Alzheimers.

Forskare i USA har granskat ät- och drick-vanorna hos 1 200 personer i åldern 70 till 89 år som inte är dementa.

De hittade att 63 personer hade utvecklat minnes-problem i form av lätt kognitiv störning.

Studiepersonerna var indelade i tre grupper; en som åt 600 till 1500 kalorier, en annan grupp som åt 1 500 till 2 100 och en grupp som åt 2 100 till 6 000 kalorier.

Forskarna fann att ett samband med högt kalori-intag och minnesstörning.

Risken att få en lätt kognitiv störning mer än fördubblades hos dem i den högsta kalorie-gruppen jämfört med dem i den lägsta.

– Vi fann att ju mer kalorier per dag, desto högre är risken. Att skära ner på kalorier och äta hälosam mat kan vara ett bra sätt att förebygga minnesproblem, säger forskaren Yonas Geda till tidningen.

– Vi vet att ålder är en av de största riskfaktorerna för demens, men att ha en hälsosam livsstil, äta en balanserad kost och regelbunden motion är bra för att skydda mot demens tillsammans med flera andra kroniska sjukdomar, säger Marie Janson forskare i Alzheimers till tidningen.

Minimedia

Följ ämnen i artikeln