”Jag vill hitta mitt driv”

Publicerad 2015-06-18

Mia Törnblom svarar på läsarnas frågor om inre hälsa

Vill du springa en mil? Konsten är inte att börja, konsten är att verkligen slutföra det.

Mia Törnblom skriver böcker, föreläser och utbildar tillsammans med sin man i ledarskap och medarbetar­utveckling.

I Wellness vill Mia inspirera, motivera och dela med sig av sina erfarenheter.

Hej Mia! Hur kan jag träna upp min styrka

att gå från tanke till handling? Stannar så ofta vid bara tanken!

Var fick du din styrka/drivkraft ifrån när du hade det jobbigt? Det har jag undrat! Jag kanske tänker för mycket på saker och ting och inte lever i nuet? Vad vet jag?

Kram Lisa

SVAR: Hej Lisa! Tack snälla för ditt förtroende och din vikt­iga fråga som jag upplever handlar väldigt mycket om motivation.

För att vi ska kunna gå från att vilja någonting till att vara villiga att göra själva ansträngningen krävs att vi ser vad vinsten kommer att bli för oss.

Jag kan absolut känna igen mig i din fråga. När det gäller motivation är jag själv lite ojämn. Ibland känns det enkelt och självklart, andra gånger inte alls. En gång köpte jag ett träningskort för 6 000 kronor, det året tränade jag två gånger, det blev 3 000 kronor per timme! Man kan säga att jag där och då ville vara vältränad men att jag inte var villig att svettas för att bli det. Allra helst ville jag vakna med rutor på magen utan ansträngning.

Varför var jag då inte beredd att gå från tanke till handling? Vinsten med att vara vältränad var helt enkelt inte tillräckligt attraktiv för mig där och då.

För att vi ska bli villiga att göra någon form av ansträngning behöver vi se vad vinsten kommer att bli. En vinst kan handla om att vi ska få någonting, men lika ofta handlar det om att slippa.

Så var fallet för mig när det gäller det jobbiga du frågar om, smärtan av den jag hade blivit i mitt missbruk blev för smärtsam. Jag stod inte ut med mig själv, och för att slippa vara den personen blev jag villig att göra det jag behövde göra för att vända mitt liv.

Med andra ord kan det vara så att smärtan ibland behöver bli tillräckligt stark. Jag vet inte vad det är du vill förändra, det kan absolut vara som du själv säger att du lägger för mycket tid på att tänka. Samtidigt be­höver vi ju tänka när vi gör upp en plan för att skapa en förändring eller nå ett visst mål.

Här kommer lite förslag på frågor du kan ställa dig själv för att styra dina tankar i riktning mot målet:

Hur ser den ideala situation­en ut? Vad skulle kunna vara ett delmål eller ett steg på väge­­n? Om du har prövat någonting för att uppnå ditt mål, vilk­en effekt har det haft? Vilka andra möjligheter har du?

Vad finns det mer du kan göra? Vad är det som håller dig till­baka, vad är det som hindrar dig från att göra mer? Om någon du tycker om var i samma situation som du befinner dig i just nu, vilket råd skulle du då ge honom eller henne? Vem eller vad står i väg­en för att du ska kunna nå dit du vill?

När vi ställer frågor som dessa kommer vi ofta lite närmare svaret på varför vi inte kommer vidare. Blir svaret ”jag är rädd för att misslyckas” blir lösningen att träna på mod i små steg. Ibland säger människor ”jag har ingen kar­aktär”. Jag tror att det många gånger handlar om att de har satt kraftlös målsättning, de har satt ett mål de inte kan eller innerst inne vill nå.

Förenklat behöver våra mål vara attraktiva för oss och samtidigt realistiska. Allt för ofta sätter personer upp mål som de inte har möjlighet att nå just nu, och att inte kunna lyckas kan i värsta fall bli destruktivt.

Mitt råd är att du väljer en person du känner tillit till och berättar vad ditt problem handlar om för att du ska kunna få den hjälp du är värd.

Kärlek!

Så går du från tanke till handling

Ställ de här frågorna till dig själv så ska du se att du kommer att ta dig i mål:

 Vart vill du?

 Vilka delmål skulle du kunna ha på vägen?

 Hur kan du nå dina delmål?

 Vad hindrar dig från att nå dit?

 Vilket råd skulle du ge till någon i samma situation som dig själv?

Följ ämnen i artikeln