Så fyndar du bäst på loppis – experterna tipsar

Uppdaterad 2018-08-10 | Publicerad 2018-06-20

Fynda på loppis - experternas bästa tips.

Listor, beslutsamhet och gott om tid – här delar tre experter med sig av sina bästa tips för hur du fyndar på loppis.

Linda Hansson och Louise Lemming är loppisentusiaster och driver butiken och webbshopen Vintagefabriken.

Hur förbereder ni er inför en loppisrunda?

– Vi brukar alltid ha en mental lista i huvudet med saker som vi kikar efter. Det är en bra taktik att veta i förväg vad du letar efter, annars är det lätt att man kommer hem med saker man inte behöver, har glädje eller användning för. Det kan också vara bra att i förväg bestämma sig för vad man är beredd att betala. Dels för att man då inte riskerar att i ivern spräcka sin budget, men också för att man annars kanske låter bli att köpa ett fantastiskt föremål av ren snålhet och sedan ångrar sig.

Linda Hansson och Louise Lemming.

Vad kan man ofta hitta på en loppis?

– Husgeråd som porslin, bestick, kastruller och liknande finns det massvis av på loppis och de är oftast i väldigt bra skick eller enkla att putsa upp och göra som nya. För den som tycker att det är charmigt med udda porslin är loppis helt rätt! Även saker till barnen är toppen att leta efter på loppis. Böcker, leksaker, pussel, kläder och skor finns det en uppsjö av. Ska du på barnkalas och ta med en present? Köp den på loppis!

Vad är svårt att hitta?

– Tak- och golvlampor i fint skick är ofta svårt att hitta. Även större speglar med glaset intakt och i fint skick är ovanligt. Samtidigt finns det väl knappast något vackrare än en gammal vintagespegel? Så hittar du någon sådan – passa på!

Kom i god tid så finns fynden kvar.

Har ni någon särskild strategi när ni går på loppis?

– Det är viktigt att vara på loppisen i god tid, gärna innan stället öppnar. Vissa loppisar eller loppisbutiker har bara öppet ett par dagar i veckan och då kan det vara bra att höra sig för om vilken dag de fyller på med nya saker. Sedan är det förstås alltid bra att ha gott om tid till att verkligen gå igenom loppisens alla skrymslen och vrår. Ta gärna med en större påse eller en dramaten om du planerar att göra många inköp.

Vad ska man undvika när man går på loppis?

– Undvik att vara alltför spontan. Det är lätt att ryckas med och handla för mycket när priserna är bra, men hela tanken med loppis är att saker som inte längre används ska hitta ett nytt hem – inte ställas in i en ny garderob och glömmas bort. Om du inte är typen som är bra på att laga och lappa saker och kläder – köp ingenting som är trasigt. Oftast blir det inte av att du lagar det, utan att den där prylen blir liggande och glöms bort.

Loppisentusiasten Camilla Larsson.

Camilla Larsson är loppisentusiast och instagrammar på kontot @inasfina.

Hur förbereder du dig inför en loppisrunda?

– Jag gör en lista på vad jag ska leta efter. Då har jag rätt radar inställd och det är inte lika lätt att tappa bort sig i det brokiga utbudet. Just nu fokuserar jag på att hitta handgjord keramik, linnedukar, handblåsta, äldre vinglas på fot, små champagneglas i coupemodell, en vacker gammal byrå och fina ramar och tavlor.

Vad kan man ofta hitta på en loppis?
– Vackra, vävda linnedukar är lätta att hitta och prisvärda. De är dessutom underbara att ha när man ska duka fint. Ett riktigt hantverk! Keramik och fina assietter är också relativt lätt att hitta, likaså fint stengodsporslin från 70-talet, riktigt snygga muggar och tallrikar, äldre serveringsbestick och serveringskärl. Handblåsta glas finns ofta men kanske inte så många av varje. Gillar man däremot att blanda olika glas så kan man verkligen fynda. Själv älskar jag personliga tavlor, och många av mina favoriter har jag fyndat på loppis. Ett tips är att inte stirra sig blind på motivet och ramen ihop, utan i stället tänka på dem var för sig. Att plocka ut ett motiv från en ram och sätta i en annan, gärna med passpartout, kan göra underverk!

Husgeråd är lätt att fynda på loppis.

Vad är svårt att hitta?
– Jag letar efter en äldre byrå, gärna i jugendstil, och det är inte det lättaste. Snygga och välbevarade möbler kan vara svårt om man har ett specifikt önskemål.

Har du någon särskild strategi när du går på loppis?
– Om det är en loppis där det är kö före insläpp gäller det att ha klart för sig vad man ska rikta in sig på. Finns det en möbelavdelning på en större loppis så går jag dit först. I övrigt försöker jag fokusera på min lista, annars är det lätt att man missar det man verkligen är ute efter. Det gäller ju att sålla och sortera bland allt möjligt och omöjligt som kan finnas på en loppis.

Vad ska man undvika när man går på loppis?

– Jag undviker trasiga, kantstötta och smutsiga saker. Jag har också lärt mig att inte gå alltför mycket på känsla, vilket är oerhört lätt hänt när man går på loppis. Annars har man till slut ett stort loppislager hemma med saker som inte hör hemma någonstans. Jag har också lätt att få hang-ups på olika saker och försöker därför alltid tänka efter vad jag redan har hemma. 

Följ ämnen i artikeln