Trädgårdskalendern: 10 punkter i januari

Uppdaterad 2018-08-02 | Publicerad 2018-01-11

I januari glesnar glädjeämnena i växternas värld.
Men den som planerar sin trädgård och växtlighet i tid har mycket att se fram emot.
Vi bad trädgårdsmästare Bosse Rappne om några professionella tips i väntan på ljusare tider.

Bosse Rappne tipsar om vad du kan göra under januari.

Här är en handfull tips i trädgårdskalendern för januari.

• Studera och beställ fröpåsar.

På många håll dyker säsongens frökataloger nu upp. Studera, välj och beställ när sortimentet är stort och brett. Rensa bland de gamla fröpåsarna, så är du beredd när ljuset återvänder i februari.

• Bevara julväxter.

Ta hand om julrosen, julstjärnan, hyacinten, amaryllisen och azalean.

– Så gott som alla julblommor går att återanvända i flera år, Det du har betalat för är tiden det tar att odla julblomman eller löken, säger Bosse Rappne som driver Slottsträdgården Ulriksdal.

Pyssla om växterna

• Ställ växter ljust – eller ordna extra belysning.

– Om växterna tappar blad, ställ de så ljust som möjligt eller skaffa extra belysning. Vattna rätt. 80 procent av krukväxter som dör hemma vattnas ihjäl, säger Bosse Rappne.

• Höj luftfuktigheten.

– Ovanför elementet finns ofta en springa mellan fönster och bänk där värme stiger upp. Värme och dåligt ljus är ingen bra kombination för växterna. Täpp till, tejpa, igen springan så värmen stiger utanför fönsterbrädan. Då möter varm luft kall, som kondenserar med högre luftfuktighet som följd. Ställ växten i en större ytterkruka med grus i botten och vatten som kan dunsta och ge ett fuktigare och bättre mikroklimat runt växten. Stor skillnad, säger Bosse Rappne.

Glöm inte fåglarna

• Titta till övriga växter i vintervila – i förråd, garage eller källare.

Ge dem en skvätt vatten och kontrollera att de inte har löss eller annan ohyra.

• Fortsätt mata och räkna fåglar.

Våren och födan är långt borta. Pytsa på med olika sorter och deltaga när Sveriges Ornitologiska Förening anordnar fågelräkning sista helgen i januari.

• Trampa till snön vid fruktträdets stam.

Tryck till snön kring stammen på det späda fruktträdet så möss och sorkar inte kan festa på stammen under snön. Se till att gnagskyddet på stammen sitter ordentligt.

Färgsprakande tulpaner

• Plantera vitlök och krasse

Plantera vitlöksklyftor i en kruka med sandjord så dyker snart smakfulla gröna strån upp. Eller varför inte krasse på en bomullsbädd för sallad eller smörgåspålägg.

Planera för vårvintern

Håll ett öga på trädgårdspublikationer och program. Tidningar, böcker och sajter. Skaffa idéer och inspiration inför stundande vårbruk.

• Gläds åt tulpaner.

Den 15 januari är det Tulpanens Dag.

– Alla blir glada av tulpaner. Det är universiellt. Tulpanen har blivit vår färgglada favoritväxt i Sverige vilket man kan förstå så här års när det är grått, trist o mörkt, avslutar Bosse Rappne.

Alla blir glada av tulpaner så här års.