Så sköter du om dina utemöbler

Publisert:
Temperaturen stiger och vi börjar plocka fram våra utemöbler.

Är utemöblerna i teak grådaskiga, flagar färgen på det vitmålade bordet och har plaststolarnas yta förvandlats till något slags algodling? Lugn här är knepen för att fräscha upp utemöblerna inför sommarsäsongen.

Nu är det äntligen snart varmt nog för att plocka fram utemöblerna, eller har de stått ute hela vintern? Utemöbler kan vara en ganska dyr investering och ännu dyrare kan det bli om de inte sköts om på rätt sätt, då håller de inte alls så många år som du kanske tänkt. Oavsett vilket kan de behöva en uppfräschning inför sommarsäsongen. Här är bästa tipsen för dina utemöbler.

Allmän skötsel

  • Förvaring. Utemöblerna är förvisso gjorda för att stå just ute, men väder och vind sliter på möblerna så det bästa är att ändå ställa in dem i skydd under vintern eller åtminstone täcka över dem med ett skydd eller en presenning, det ger dem betydligt längre livstid. Det minsta du bör göra är att luta möblerna så att vattnet rinner av.
  • Rengöring. Tvätta av möblerna med såpvatten eller lite diskmedel ett par gånger per säsong. Har det bildats algavlagringar och mögel tvättar du med vatten och lite ättika som du sedan sköljer bort. Gör rent möblerna ordentligt på hösten så spar du en del jobb till året därpå.
  • Olja in. Trämöbler mår bra av att oljas in, gärna två gånger per år, om de känns torra och spruckna. Titta om regndropparna sugs in eller lägger sig på ytan, då vet du om det är dags att olja in möblerna igen, helst två gånger per säsong. Är träet grånat behöver du först slipa ner det innan inoljning.
    Tänk på vädret när du ska olja in dina möbler. Gassande sol och alltför varmt är inte bra. Stryck på generöst med olja och låt det dra i cirka trettio minuter. Torka bort överflödet med en torr trasa. Var extra noga med ändträ och undersidan av benen. Trasorna eldar du upp eller dränker i vatten, de kan självantända.
Det är stor skillnad i skötsel mellan äkta rotting och konstrotting.

Så tar du hand om de olika materialen

Utemöbler finns i en rad olika material och kräver naturligtvis olika skötsel och omvårdnad.

Aintwood är tillverkat av genomfärgad polystyren ska efterlikna målat trä och kräver minimalt med underhåll. Materialet är tåligt och klarar temperaturer mellan +50° och -25°. Tvätta med såpvatten.

Aluminium. Utemöbler i aluminium mår bäst av att vinterförvaras skyddat. Tvätta med mild tvållösning vid behov eller ett par gånger per år.

Betong. Rengör möbler i betong med stensåpa och olja in med stenolja så håller de se sig fina. Vill du ha en blankare yta kan du vaxa med vax avsett för stengolv.

Gjutjärn eller trä, det finns utemöbler i många olika material och stilar.

Ädelträ, teak och ek. Har du möbler i ädelträ, teak eller ek som naturligt innehåller mycket olja behöver de inte behandlas direkt. Men teak bleknar snabbt och blir silverfärgat, olja in om du vill ha den varmbruna färgen istället.

Obehandlat trä. Är trämöblerna obehandlade tål de inte särskilt mycket av väder och vind. Måla eller olja in dem. Är de målade sedan tidigare men har börjat flaga slipar du bort den gamla färgen och målar om med färg för utomhusbruk. Måla när det är fint väder och mellan 10 och 25 grader.

Gjutjärn är tåligt och kan stå ute året om. Borsta rent från rost med stålborste och måla med rostskyddsfärg.

Hardwood är ett samlingsnamn för olika lövträd, även kallat Akacia, som kommer från Vietnam. Kontrollera att möblerna har FSC-märket, Forest stewardship council, för att undvika avverkningshotade träslag. Oljad hardwood behöver oljas in innan användning för att mätta träet. Därefter ska den oljas in en eller ett par gånger till under säsongen beroende på hur skyddat de står. Vitpigmenterad hardwood är sandblästrad och ska stå under tak.

Konstrotting bör förvaras inne under vintern eftersom de blir sköra av kylan. Rengör med vatten och lite diskmedel, absolut inte högtryckstvätten.

Äkta rotting mår bäst av att stå inomhus där det inte är fuktigt, så växthuset går tyvärr bort.

Lackade möbler ska inte behöva särskilt mycket underhåll men lackas om efter 3–5 år beroende på hur skyddat de stått. Rengör med mjuk trasa och milt rengöringsmedel samt vinterförvara.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Nina Kindbro började vikariera på Aftonbladet 2002 som redigerare och blev anställd 2006 som redigerare på Härligt hemma. Därefter har hon arbetat med en mängd olika bilagor och även varit redaktör för oneshots som Retro och Hund. Sedan 2018 arbetar Nina Kindbro som reporter och redaktör på Aftonbladet Mat & dryck och trädgårdsreporter på Härligt hemma där hon bland annat gjort TV-inslag med Bosse Rappne på Ulriksdals Slottsträdgård. Utbildning: Tidningsdesign, RMI Berghs, fackpress, Poppius journalistskola, detaljtypografi, RMI Berghs, informationslinjen, Hellidens folkhögskola, litteraturvetenskap, Stockholms universitet.