Bosse Rappne tipsar om trendiga julblommor

Uppdaterad 2019-11-04 | Publicerad 2017-12-08

Bosse Rappne tipsar

Amaryllis, hyacint och azalea sätter färg på jultillvaron.
Jo, vi tackar för dofter och färgprakt – men slänger bort dem i januari.
– Julblommor kan du ha stor glädje av under flera år, kontrar trädgårdsmästaren Bosse Rappne.

Julblommor pryder snart alla hem. Lökar och växter har köpts, avnjutits och i januari slängs en vissnad majoritet. Energislöseri.

– Ja, för det du betalar för är tiden det har tagit att odla julblomman eller löken. Så gott som alla julblommor går att återanvända i flera år, säger Bosse Rappne som driver Slottsträdgården Ulriksdal.

Vi ger därför Bosse Rappne i uppdrag att välja en handfull bra och trendiga julblommor. Här är hans förslag;

Julros – enda svenska alternativet

Den enda svenska julblomman i församlingen, julrosen. Växer vilt i trädgårdar och kan ju faktiskt blomma i snö, därav namnet.

– Ställ så ljust som möjligt inomhus. Gärna på en plats där det är lite dragigt och svalt. Har du inglasad balkong där det inte fryser för hårt, ställ ut den när du inte är hemma, säger Bosse Rappne och fortsätter:

– Förvara den svalt när du har njutit klart och plantera sedan ut den. Julrosen, är en vinter- och vårblomma. Tidigblommande – någonting man blir glad av i vår. Sedan kan du ta in den nästa jul.

Azalea – sätter färg på tillvaron

Gammal klassisk julblomma.

– Bästa växten under jul och vinter om du vill sätta lite färg och ha något som blommar. Har knopparna börjat svälla och liknar blommor kan den stå i ett ganska mörkt rum.

– Kan blomma i flera månader. När blommorna blir gamla och missfärgade nyper du bort dem. Kommer knoppar i olika stadier, under varandra.

Går att återanvända från år till år. Trivs jättebra utomhus på någon halvskuggig plats. Kanske som en grönväxt bland buskarna.

Hyacint – doftar ända till våren

En av julhelgens vanligaste blommor härstammar från Turkiet där den växer i bergsområden. Intensiv doft – som kan drabba allergiker.

– Färgen är mycket beroende av temperatur. Ställer du en blå hyacint varmt så blir den blekblå men om den får komma svalt och långsamt så blir färgen mer intensiv, säger Bosse Rappne.

– När de har blommat över, ta bort blomstängerna och fortsätt odla den med blad och sätt ut den i rabatten i vår. Blommar tidigt på våren och det kan bli lite överraskande när luktar jul kring vårrabatten

Amaryllis – vinner i längden

Bosse Rappne har odlat 84 olika sorter av Amaryllis på Slottsträdgården Ulriksdal.

Ju äldre amaryllislök desto större. Ju större lök desto fler stänglar. Ju fler stänglar desto större färgprakt.

– En fantastisk blomma i alla färger och alla täckningar. Får gärna vara hög och pompös. Vi har odlat 84 olika sorter här, säger Bosse Rappne på Slottsträdgården Ullriksdal.

Amaryllisen går också att spara år från år. Så fort den har blommat över så nyper du bort fröhuset så kommer den växa till sig vegetativt.

– När amaryllisen blommat klart skär av stängeln och låt bladen växa så har du en vanlig krukväxt. När den vissna ner – i april nån gång – ställ undan torrt o svalt. Ta fram den i oktober. Ställ den varmt och ljust, ge den vatten så kommer den växa ny knopp.

Bladkaktus – ofta äldst i klassen

En av våra äldsta julblommor. Klassisk växt som rätt skött blir väldigt gammal.

– Inte sällan hör men eller ser på Instagram riktigt gamla växter som överlevt i generationer. Kan bli riktigt stora och kraftiga och blommar under den mörka tiden på året. Perfekt att ha inomhus, säger Bosse Rappne och tillägger:

– Sedan kan du flytta dem utomhus. Otroligt enkla att ta sticklingar ifrån.

Tazetter – med annorlunda doft

Tazetten har en speciell och intensiv doft.

Julen är ofta förknippad med doft. Hyacinterna doftar liksom tazetten – en narcissus.

– Tazetten har en speciell och intensiv doft. Visst luktar det gott? Dofter hör julen till. Tror att vi förr hade det väldigt skitigt hemma och det luktade inte alltid så gott inomhus. Därifrån kommer nog traditionen att ta in granris, som man gick på, säger Bose Rappne.

Liljekonvalj

Ansågs som väldigt exklusiv till jul förr i världen. Blir allt vanligare.

– Stort rotsystem och planteras i större krukor. Fortfarande väldigt vackert.

Följ ämnen i artikeln