Välkommen in i en svensk-japansk trädgård

Publisert:

Mitt i ett litet villaområde utanför Nyköping ligger väl dolt en riktig skatt. Här har makarna Klas och Margaretha Roos skapat en fantastiskt vacker japansk trädgård, komplett med alla fyra delar den ska bestå av. Här finns innergårdsträdgården, den torra landskapsträdgården, tehusträdgården och promenadträdgården. Välkommen in i den svenska japanska trädgården.

Utifrån gatan skvallrar inget om att det gömmer sig en riktig trädgårdspärla bakom häckarna. Men när jag och fotografen Björn rundar den enorma, blommande, pärlbusken är det som att kliva rakt in i hjärtat av Japan. Ett lugn infinner sig omedelbart, det är vackert, ögonen kan vila på en sten, följa krattans ränder i gruset eller höja blicken för att beundra färgeffekterna i de japanska lönnarna.

Klas och Margaretha Roos har skapat sig ett eget paradis, en japansk trädgård.

Här har Klas och Margaretha Roos skapat ett makalöst vackert paradis. Här finns alla fyra varianter av japanska trädgårdar; innergårdsträdgården, den torra landskapsträdgården, promenadträdgården och tehusträdgården.

– Jag har aldrig varit särskilt trädgårdsintresserad, säger Klas. Det var först när vi gick med i trädgårdsamatörerna 1997 och åkte på bussresa till Danmark som intresset väcktes. Vi besökte tre japanska trädgårdar och jag föll för stilen direkt. Det var så exotiskt och estetiskt.

Margaretha instämmer, även om hon såg till att trädgården blommade redan innan Danmarksresan och intresset fanns där.

I den lilla rabatten växer miniatyrversioner av olika växter.

Det första som möter oss är en liten rabatt. Här växer vittall, alm, rhododendron, oxalis och murgröna, alla i miniformat. Här finns också den minsta lilla hosta jag sett, bara ett par centimeter hög och minigranen ”Tuss”. Växterna står i sand som är täckt av vackert grått grus.

– Här gödslar vi väldigt lite, säger Klas. Allt ska ju hållas så litet som möjligt.

Innergårdsträdgården är asketisk och avskalad.

Vi går vidare till innergårdsträdgården. En riktig oas med vackert krattat grus runt trampstenarna.

– Så här kan en japansk innergårdsträdgård se ut, säger Klas. Japan har en väldigt stor befolkning så behovet av avskildhet och tystnad kan vara stort.

Det här är en asketiskt avskalad zenträdgård. Det vita, krattade gruset ska symbolisera vatten, trampstenarna är öar. Här finns en vattenpost, en lykta, väl utvalda stenar som alla symboliserar något speciellt.

– De här två små högarna av grus har vi sett att det finns i många japanska trädgårdar men vi har inte riktigt lyckats få reda på vad de ska symbolisera men vi tror att det är symboler för japans vulkaner, säger Klas.

Klas och Margaretha har rest till Japan fyra gånger hittills. De har besökt flertalet trädgårdar för inspiration och kunskap. Under sin första resa åkte de västerut med långfärdsbuss mot japanska sjön för att se Adachi Museum of Art i Matsue. En japansk trädgård som fått mängder av utmärkelser.

– Man blir nästan religiös när man sitter i templen och tittar ut över trädgårdarna, säger Margaretha.

Porten är en kopia av en port i tempelområdet Daisen-in i Kyoto.

Vi går vidare till torra landskapsträdgården. Här möts vi av en port. Det är en kopia av en port Klas och Margaretha såg i det stora tempelområdet Daisen-in i nordvästra Kyoto.

– Man fick ju inte fotografera där, säger Klas, men till slut hittade vi en tysk bok med en bra bild och jag kunde göra en ritning.

Framför porten ligger ett antal stenar. Det ska alltid vara udda tal av allt. Siffran fyra undviker japanerna eftersom den uttalas på samma sätt som ordet för död.

– Djonken är skattbåten, det betyder tur och den lilla platta stenen är sköldpaddan som symboliserar strävan i livet, att man inte åker medströms, säger Margaretha.

Varje sten är symbol för något speciellt.

Vi passerar porten och här finns fler stenar i det krattade gruset. De kommer från ett nerlagt marmorbrott i närheten. Fyra av stenarna ligger på rad och symboliserar vattenbuffeln. I torra landskapsträdgården står flera vackra träd, magnolian ”Tores bästa”, flera olika japanska lönnar, ett näsduksträd, ett stort gammalt äppelträd och ett skruvat lärkträd ”Crejci”.

Klas och Margaretha flyttade in i huset 1986, här är deras två söner växt upp. Men det var först 2000 som de påbörjade förvandlingen av trädgården till ett japanskt paradis.

– När vi flyttade in fanns tallen vid entrén och avenboken bredvid tehuset. Nu har vi 32 olika sorters lönnar och en mängd andra sorter, säger Margaretha.

Klas och Margaretha har 32 olika sorters lönnar.

Ginkoträdet får enorma blad, doftolvonet bildar våningar av sina grenar och naverlönnen lyser vitgrön i solen.

Zen-trädgården är en betraktelseträdgård, här ska man sitta och ta det lugnt och bara ta in omgivningen. Trots att dagen är en av de varmaste i maj, känns det svalt och behagligt.

Yin och yang tecknet börjar suddas ut i kanterna efter många fotsteg.

Vi är framme vid den röda bron som leder till te-trädgården. I skuggan av den gigantiska avenboken står ett prydligt litet hus helt klart i japansk stil, målad i beige och brunt.

– Arkitektur är viktigt för japanerna, säger Klas. Och man binder gärna samman olika delar av trädgården med broar. Så snart vi börjar gå på trampstenarna börjar te-cermonin. Man går fram till vattenpumpen och tvagar sina händer och fortsätter sedan in i själva te-huset.

Det lilla tehuset är ett ombyggt växthus.

Klas och Margarethas tehus var från början ett växthus som de byggt om. På golvet ligger Tatamimattor inköpta i Japan. Tehuset ska likna en eremits hydda. Det ska innehålla en alkov, en vepa med ett ordspråk eller tankesätt och en blomma.

– Man tillreder ett tepulver som heter matcha och dricker det i tre klunkar, säger Klas, och visar hur det går till.

– Japanerna ägnar sig åt buddhism eller shintoism och nittiofem procent kombinerar de båda. Shintoismen utmärker sig bland annat för sin vördnad inför naturen medan Buddhismen är mer inriktad på lärandet och undervisning. Beige och brunt är buddhismens färger, säger Margaretha. Vi har målat både stora huset och tehuset i de färgerna.

Bonsaiskog av lönnar.

Bakom tehuset finns en hel liten utställning av vackra bonsaiträd. Träden hålls tillbaka med en särskild beskärningsmetod. Den minimala skogen av lönnar beskärs precis under det yttersta bladet, då bildas två nya blad vilka blir mindre och mindre i storlek för varje beskärning.

– Bonsaien formas med hjälp av aluminiumtråd som viras runt grenarna, det är viktigt, järntråd skär in i och förstör, säger Klas.

Speglingar är viktiga i japansk trädgårdskonst och de anlägger gärna dammar och vattendrag. I dammen intill simmar guldid och koikarpar. Karparna äter av växterna som hänger ner över vattnet. Dammen byggde Klas och Margaretha 2000 och var det första projektet på vägen till den japanska trädgården.

– Vi hade bil med dragkrok så de största stenarna drog vi upp med hjälp av den, säger Margaretha och skrattar. Men några stenar blev kvar och fick bilda en ö i mitten av dammen där det bland annat växer rhododendron.

Vi går tillbaka över den vackra röda bron och stannar till för att beundra den japanska lönnen ”Fire glow” som verkligen glöder i knallrött i solen. Rött är också en färg som är signifikant för Japan, färgen heter cinnoberröd och är intensivt och vackert röd.

Japanska lönnen ”Fire glow” är Klas favorit.

Genom den cinnoberröda Toriiporten, som är en traditionell japansk portal, som fungerar som ingång till en shintohelgedom, Jinja eller annan helig plats i naturen, kommer vi till promenadträdgården, den fjärde delen av Klas och Margarethas japanska trädgård.

– Det där är en vanlig gran, säger Klas, och pekar på ett högt smalt sockertoppslikande barrträd. Det klipper jag varje år för att det ska hålla sig smalt så man kommer förbi det.

– Vi har haft ekorrar i det, säger Margaretha.

Tallarna är tuktade för att likna moln.

Här finns tallar klippta och uppstammade så kronan ser ut som moln, grenarna tyngs ner med stenar, så ser tallen äldre ut. Och en hel lund med rhododendron.

– Första stora inköpsresan gick till Tyskland år 2000 då passade vi på att köpa några rhododendronbuskar, sjutton stycken blev det visst, säger Klas och ler.

Rhododendron ”Sapporo”.

Klas favoritrhododendron heter ”Sapporo”, en vit skönhet med ett lila märke i mitten. Vår rundvandring avslutas vid ytterligare en miniatyrrabatt, den här betydlligt större än den första, men växterna är fortfarande i miniatyrformat. Ändå blommar den pyttelilla rhododendron lika vackert som de i lunden bakom. Överallt finns det nya saker att upptäcka, en urgröpt sten med en blomma i, en söt orchidé och vackra blad efter vårens blåsippor. Det får bli ett varv till, så vi inte missar något.

Margarethas 3 favoriter i de japanska trädgårdarna

  • Blåsippor
  • Japanska lyktor
  • Stillheten

Klas 3 favoriter i de japanska trädgårdarna

  • Japansk gyllenlönn
  • Rhododendron ”Sapporo”
  • Japanska lönnen ”Fire glow”

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Nina Kindbro började vikariera på Aftonbladet 2002 som redigerare och blev anställd 2006 som redigerare på Härligt hemma. Därefter har hon arbetat med en mängd olika bilagor och även varit redaktör för oneshots som Retro och Hund. Sedan 2018 arbetar Nina Kindbro som reporter och redaktör på Aftonbladet Mat & dryck och trädgårdsreporter på Härligt hemma där hon bland annat gjort TV-inslag med Bosse Rappne på Ulriksdals Slottsträdgård. Utbildning: Tidningsdesign, RMI Berghs, fackpress, Poppius journalistskola, detaljtypografi, RMI Berghs, informationslinjen, Hellidens folkhögskola, litteraturvetenskap, Stockholms universitet.