Det våras för bina – trots kylig start

Uppdaterad 2018-07-04 | Publicerad 2018-05-17

Nu surrar både honungsbin och solitärbin bland blommorna.

Det surrar i träd och rabatter, bina har vaknat och trivs i värmen. Förra årets bakslag med minusgrader efter värmebölja ställde till det för bina men i år är de betydligt piggare.

Trots att våren länge var kall så har den varit rätt bra för bina. Så länge det är under cirka 14 grader vill de inte ut och flyga men så fort värmen stiger sätter de fart. Förra året var det först varmt och sedan en rejäl köldknäpp och mängder av blommor frös och bina fick stora problem.

Karina Karlsson, rådgivare åt biodlarna och bitillsynsman i Upplands bro och Håbo.

– 27 av mina 30 bisamhällen överlevde vintern i år, det får nog betraktas som ganska bra, säger Karina Karlsson, rådgivare åt biodlarna och bitillsynsman i Upplands bro och Håbo. De dör ju inte bara av sjukdomar utan de kan också förlora sin drottning, säger Karina Karlsson. Man får räkna med att en viss procent dör och man förbereder genom att bilda nya samhällen varje år.

– I år ringer det så många människor som har bin på balkongen, under fönsterbläcket eller under någon trappa eller bro Jag ber dem att skicka in bilder på bina och hittills har samtliga visat sig vara solitärbin, säger Karina Karlsson.

Utan bin blir det ingen frukt.

Det finns ca 250 arter av solitärbin i Sverige och deras utseende varierar stort mellan olika arter, vissa är ganska lika honungsbin men är ofta lite mindre, lite lurvigare, och mer rödlätta. Men att skilja dem från honungsbin är svårt för någon som inte är van. En del som ringer vill bli av med bina medan andra tycker det är trevligt. Solitärbina har små bon och flyger inte särskilt långt jämfört med honungsbina. För pollineringen i trädgården är solitärbina perfekt. De är också väldigt fredliga och dessutom skyggare, färre och har svagare gift än honungsbina.

– Man ska vara så glad över att ha bin i trädgården, annars blir det varken frukt eller bär. Det som skulle behövas nu är väl lite regn, så det inte blir för torrt, säger Karina Karlsson.

3 tips för glada bin

  • Sätta blommor som bina gillar, både ettåriga och perenner. Rensa inte bort blommande ogräs.
  • Bygg ett bihotell och en bi-vattnare, på Naturskyddsföreningens hemsida finns bra byggtips.
  • Välja ekologisk mat så minskar användningen av bekämpningsmedel, det största hotet mot bina.