Bosse Rappne: Så här gallrar du fruktträden

Publisert:

I många trädgårdar dignar träden av äpplen och plommon efter den varma och torra sommaren. Men se upp så du inte får skörden förstörd. Trädgårdsmästare Bosse Rappne tipsar om hur du får ut mest av dina fruktodlingar.

Efter en lång, varm, solig sommar tyngs trädens grenar ner av all frukt som sakta mognar. Tätt, tätt sitter äpplen och plommon. Allt kan se bra ut på håll men går du lite närmare så kanske du upptäcker att en del frukter är bruna och skrumpna med vita prickar. De har drabbats av mögel och om de inte plockas bort smittar de ner fler och fler frukter. Du behöver gallra.

Optimera fruktskörden med Bosse Rappnes tips.

– Det man vill uppnå med gallringen är att ingen frukt ska hänga emot varandra, säger Bosse Rappne. Om de gör det är risken stor att de får svampsjukdomar som förs vidare och skörden blir förstörd. Det får gärna vara ett par centimeter mellan frukterna så att de har plats att växa utan att få kontakt. Dessutom blir grenarna så tunga av all frukt att de riskerar att gå av.

Det kan bli en hel del att plocka bort, men var inte rädd för att gallra ordentligt. Det är inte ovanligt att man får plocka bort två tredjedelar av all frukt för att den ska bli så bra som möjligt.

För och efter gallring, inga frukter ska ligga mot varandra.

– Det kan ju kännas lite tråkigt att ta bort så mycket, men hellre det än att grenarna går av och att jag nästa år inte har någon gren över huvud taget, säger Bosse Rappne. Undvik också att kladda på plommon som hänger kvar när du tagit i svampsmittad frukt, annars kan du själv sprida svampsporerna till nästa plommon. Man får vara lite försiktig.

Mögelsvamp smittar så var noga med att plocka bort allt som är mögligt eller skadat.

När du gallrar så plockar du naturligtvis bort alla frukter som är fula eller skadade. Är frukten svampangripen ska man inte låta den ligga kvar på gräsmattan. Samla ihop all dålig frukt och släng på komposten. Annars kan svamparna övervintra på marken.

Ta bort alla ful frukt, det kan bli mycket att gallra, men det lönar sig.

– På hösten, när träden har tappat löven, då brukar jag gå och titta och se om jag hittar några torra frukter som är svamangripna så plockar jag bort dem, säger Bosse Rappne. Svamparna kan också överleva i blad. Så har du haft mycket svampangrepp är det viktigt att du städar under trädet på hösten så man får bort all svamp.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Nina Kindbro började vikariera på Aftonbladet 2002 som redigerare och blev anställd 2006 som redigerare på Härligt hemma. Därefter har hon arbetat med en mängd olika bilagor och även varit redaktör för oneshots som Retro och Hund. Sedan 2018 arbetar Nina Kindbro som reporter och redaktör på Aftonbladet Mat & dryck och trädgårdsreporter på Härligt hemma där hon bland annat gjort TV-inslag med Bosse Rappne på Ulriksdals Slottsträdgård. Utbildning: Tidningsdesign, RMI Berghs, fackpress, Poppius journalistskola, detaljtypografi, RMI Berghs, informationslinjen, Hellidens folkhögskola, litteraturvetenskap, Stockholms universitet.