Guide: Så odlar du året runt

Odlingssäsong nr 2 väntar runt hörnet

TT TT

Uppdaterad 2018-09-25 | Publicerad 2018-09-24

Snart hög tid att plocka ihop utemöbler, trädgårdsgrejer och resterna av sommarens odling. . . Men misströsta inte – odlingssäsong nummer två väntar runt hörnet.

Inom kort är det hög tid att börja peta ner fröer i jorden igen.

En näve rucola på hembakt pizza, egenodlad spenat eller kanske ett knippe små knapriga rädisor? Fortfarande i september finns en del snabbväxande grödor och blad som det går att göra ett försök med att odla i landets södra delar.

Samtidigt är det hög tid att göra sig redo för årets andra odlingssäsong inom kort.

Förbered dig nu

Planera odlingen inför vintern, tipsar journalisten och trädgårdsbokförfattaren Lena Israelsson.

– Förbered en bädd redan nu, en pallkrage. Så i december och täck med fiberväv, så kan man få det väldigt tidigt, säger hon.

– Jag har tunnelväxthus och där sår jag allt – rädisor, rucola, spenat. Det kan komma redan i mars.

Morötter, svartrötter, vintersallad, mangold, persilja och palsternacka – det finns en rad olika grödor att välja på och som går utmärkt att förkultivera under årets kallaste tid. Med hjälp av ett kallväxthus, drivbänk eller fibertunnlar och med några lager fiberväv som skyddar sådden höjer du temperaturen i jorden. Du kan till och med försöka odla på balkong.

Under årets kalla månader kan du även börja driva upp småplantor med exempelvis kål och mangold. Bara du täcker sådden så kan fröna börja gro redan tidigt nästa år.

– Jag sådde på balkongen i vintras. I december sådde jag i plastlådor, säger Lena Israelsson.

Så rotfrukt i november

Johannes Wätterbäck, trädgårdsbokförfattare som även driver bloggen Farbror Grön, satsar även han på vintersådd. Införskaffa fröer kan man börja göra redan nu.

– Ja, nu öppnar fröfirmorna. Ska man ha roliga sorter så kan man köpa dem nu så har man jobbet gjort, säger han.

I november och december ska allt ner i jorden.

– Då sår vi de flesta rotfrukter, till och med ovanpå tjälen. Vi lägger på två centimeter tinad jord över tjälen och sår svartrot, morötter, palsternacka, haverit men även dill och persilja. Frön sådda i november får ett försprång i vår och ger ofta tidigare skörd.

Nu under hösten passar Johannes Wätterbäck samtidigt på att ta till vara på det som blev över av sommarens grönsaksplantor.

– Vi har ofta plantor kvar i växthuset som vi planterar ut nu, för skörd under höst och tidig vinter. Man kan skydda dem genom att lägga över fiberduk och skörda av det man har kvar.

– Vi lämnar kvar många grödor över vintern som till exempel kål och broccoli och skördar ända fram till januari.