Därför firar vi påskdagen

Uppdaterad 2020-04-06 | Publicerad 2018-03-26

Glad påsk – påskdagen firas den 12 april.

Snart är det påsk igen, i år infaller påskdagen den 12 april.
Men varför firar vi egentligen påskdagen?
Här får du lära dig allt om Uppståndelsens söndag.

Nu är snart påsken här igen och många ser framemot några extra dagars ledighet. Men vad innebär egentligen de olika dagarna och vad är det egentligen vi firar?

För många drar påskfirandet igång redan på skärtorsdagen 9 april – framförallt bland barnen som ofta klär ut sig till påskkärringar och går runt i kvarteret. Men den kristna påsken startar egentligen på långfredagen – den dagen Jesus dog på korset.

En ”tom” dag

Påskafton, som är den dag, som man ofta har påskmiddag och firar med släkten, är enligt den kristna tron en ”tom” dag. Detta beror på att Jesus nu ligger i graven och lärjungarna har låst in sig i rädsla för dem som låg bakom avrättningen.

Anledningen till att vi trots det firar på just påskafton beror på att vi i Sverige oftast firar på aftnar istället för på den ordentliga helgdagen. Detta är något som lever kvar sedan man förr i tiden räknade att den nya dagen startade klockan 18 på kvällen.

Påskdagen firas ordentligt

Påskdagen, som 2020 infaller den 12 april, är den egentliga högtidsdagen under påsken och den kristna kyrkans största dag. Påskdagen firas därför ordentligt i den kristna världen. Anledningen till att man firar är för att det var på påskdagen som Jesus återuppstod från de döda. Fyrtio dagar senare, på Kristi himmelsfärds dag, for Jesus vidare till himlen, enligt den Kristna tron. Gudtjänsten på påskdagen är ett uttryck för stor glädje. Altaret kläs med vita textilier som symboliserar glädje, fest och renhet. Altaret brukar också prydas av påskliljor och sex ljus som är ett tecken för att mörkret vänts till ljus och att långfredagens lidande är över.

Påsken firas olika datum varje år

Påskdagen infaller den första söndagen efter första metonska fullmånen som infaller på eller närmast efter vårdagjämningen, eftersom de västliga kyrkorna och de östliga kyrkorna tillämpar olika kalendrar infaller påskhögtiden vid olika tillfällen beroende på vilken kyrka som avses.

Påsken är en av årets största högtider där Svenska kyrkan firar livet seger och kärlekens triumf.

Källa: Wikipedia, Svenska kyrkan