Dags att plantera grönsaker – Bosse Rappne tipsar

Uppdaterad 2017-08-09 | Publicerad 2017-06-09

Intresset för egen en trädgårdsodling ökar lavinartat.

Ekologiska grönsaker i egen regi och trädgård lockar.

Smakar dessutom bättre.

– Juni är planteringsmånad framför alla andra, konstaterar trädgårdsmästaren Bosse Rappne.

När risken för nattfrost är borta är det dags att odla egna grönsaker. Att plantera förgrodda plantor eller så nya frön. På Ulriksdals Slottsträdgård är det planteringsvecka med tiotusentals plantor på väg ut eller redan i jorden.

– Startade frilandsplanteringen för 20 år sedan. Till att börja med enbart med blommor för självplock men för varje år som går blir det alltmer grönsaker i enlighet med efterfrågan, säger Bosse Rappne och blickar ut över en dryg hektar mark.

Groende majs i rader, små, små morotsplantor i raka led, robust potatisblast och tiotusentals andra groende växter.

– Rolig utveckling. Människor förstår vad de äter. Att vi inser skillnaden mellan odlad och processad mat, säger Bosse Rappne.

Följ med och plantera tusentals plantor – färgstarka bilder

Vad kan jag plantera i grönsaksväg?

– Fram till midsommar kan du sätta det mesta. Kanske inte kronärtskockor, kål och sånt som tar lång tid. Potatis är förstås för sent. Men all direktsådd och alla rotgrönsaker sår vi i omgångar under sommaren, säger Sofia Johansson, arbetsledare för frilandsplanteringen på Slottsträdgården.

Viktigaste detalj för hobbyodlaren?

– Jorden. Den ska vara lätt, luftigt syresatt, väldränerad, gärna med lite kompostjord och näring som hönsgödsel. Då växer många saker bra, säger Bosse Rappne och stoppar demonstrativt ner handen 20 centimeter i den porösa jorden.

– Största problemet i våra trädgårdar är hårda och leriga jordar. Finns inte matjordslager på 20–30 cm blir en tät o kompakt jord svår att hantera för att ge rotsystemet både syre och vatten.

Vad ska vi tänka på?

– Växtföljden. Odla inte samma grönsak på samma ställe två år i rad. En del växter är mindre känsliga men återkom gärna med grödan vart tredje eller fjärde år.

Planteringsplats?

– Grönsaker ska odlas där det är så ljust som möjligt. De ska ju växa och bli fulla av energi, säger Bosse Rappne och tillägger:

– Sätt ner plantan ordentligt i jorden – ända till de första bladen. Då blir den fast och stadig. Ingen vick-planta som står och gungar och riskerar att blåsa omkull. Det gäller de flesta sorters plantor.

Underhåll? 

– Rensa ogräs. Gärna med någon form av rensjärn vid soligt väder. Dra omkull ogräset strax under jordytan en solig dag. Då blottläggs roten som torkar och dör i solen, fortsätter Bose Rappne och exemplifierar i raden av små tunna morotsplantor.

Så fort ogräset kommer upp ska du ta bort det. Ogräs ska rensas när det är litet och innan det har blommat.

Vattning?

– När det är torrt. Växten har två delar, ovan jord och under. Roten söker aktivt vatten och sträcker sig. Vattnar du grönsaker med vattenspridare, vattna ett par timmar så det blir blött på djupet. Det torkar uppifrån och ner så när rötterna sträcker på sig skapas ett djupare och större rotsystem och därmed desto mer frukt och växtlighet där uppe, säger Bosse Rappne.

Allmänna råd till grönsaksodlaren?

– Har du ett mindre trädgårdsland. Satsa på växter som återväxer. Växter du kan skörda länge, mangold, sallad eller bladkålssorter där en planta kan användas under flera veckor. Snabbväxande grödor. Köp frömixar. Våga exprimentera. Ibland blir det fel och i bland blir det bra, också för oss, säger Sofia Johansson.

Följ ämnen i artikeln