Bosse Rappne tipsar: så sköter du dina tomatplantor

Publisert:

Solvarma, saftiga tomater direkt från växthuset.
– Det finns inget som är så gott som egenodlade tomater, säger trädgårdsmästare Bosse Rappne på Ulriksdals slottsträdgård. Här tipsar han om hur du får ut mest av dina tomatplantor.

Tomaterna i Bosse Rappnes eget privata växthus börjar bli röda men de ser ganska vildvuxna ut. Här krävs en insats för att få ut mesta möjliga skörd.

– Tomater kan bli väldigt höga, jag brukar låta dem dra iväg till två meter ungefär sedan nyper jag av toppen, säger Bosse Rappne. På en riktigt stor tomatodling kan plantorna bli 10–15 meter höga.

En tomatkrok är bra att använda för att stötta upp tomaterna.

Tomater behöver stöd för att hålla sig raka och fina och växa uppåt och ett sätt är att använda en tomatkrok. Ta ett snöre, till exempel sisal, som håller för tomatplantans tyngd, mät upp hur mycket snöre som behövs och linda det på tomatkroken. Knyt snöret längst ner på tomatplantan, inte för hårt, då stryps den. Sedan lindar du snöret runt tomatplantan och hänger kroken uppe i taket, anpassa längden så den varken är för stram eller för lös. Vartefter tomatplantan växer så lindar du toppen på plantan vidare upp längs snöret.

Klipp bort blad så att ljuset når tomaterna.

– Här har tomaterna börjat mogna redan, säger Bosse Rappne och visar en kvist med vackert röda tomater på rad. De här nedersta bladen brukar bli fula och krulla ihop sig och lätt få svampsjukdomar, de kan jag klippa bort, inte alla men de flesta. Då släpper vi in ljuset till tomaterna så de kan mogna och bli riktigt röda. Det gäller bara att klippa rätt så man inte klipper bort några tomatklasar.

Tomater kräver regelbunden vattning och näring och man får inte låta dem torka för mycket. Bosse Rappne använder flytande näring till sina tomater. Då vet han att ju mer sol det blir, desto mer kommer plantan att växa och med flytande näring som blandas med vattnet så vet han att tomatplantan får tillräckligt med näring allt eftersom han vattnar.

– Jag vill ha mycket tomater och mycket smak på dem, då tycker jag att flytande näring fungerar bäst, säger Bosse Rappne. Man kan också använda nässelvatten eller lägga gräsklipp i krukorna.

Passa på att titta efter ohyra när du sköter om din tomatplanta.

När man ändå är inne och klipper i plantan är det bra att passa på att titta efter ohyra som spinnkvalster, bladlöss eller mjöldagg. Att upptäcka saker och ting i tid gör det lättare att få bukt med det. Bladlössen kan klämmas ihjäl och blad med mjöldagg kan klippas bort. För att hålla ohyra och sjukdomar borta gäller det att hålla växterna friska genom att vattna regelbundet, inte för lite och inte för mycket.

– Något jag verkligen kan rekommendera när man har växthus är att gå in på Nyttodjur.se, en sida jag använder väldigt ofta. Där kan man läsa om biologisk bekämpning av skadedjur och ohyra. Jag tycker inte att man ska använda kemiska bekämpningsmedel på sådant man odlar själv och ungarna ska äta. Jag använder i stället nyttodjur och svampar. Mot till exempel spinn, som är svårt att få bort, kan man använda spinnrovkvalster.

– Vi behöver ju en mer ekologisk värld och det finns väl inget som är så gott som hemodlade, saftiga tomater, säger Bosse Rappne och tar en stor tugga av en nyplockad tomat.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Nina Kindbro började vikariera på Aftonbladet 2002 som redigerare och blev anställd 2006 som redigerare på Härligt hemma. Därefter har hon arbetat med en mängd olika bilagor och även varit redaktör för oneshots som Retro och Hund. Sedan 2018 arbetar Nina Kindbro som reporter och redaktör på Aftonbladet Mat & dryck och trädgårdsreporter på Härligt hemma där hon bland annat gjort TV-inslag med Bosse Rappne på Ulriksdals Slottsträdgård. Utbildning: Tidningsdesign, RMI Berghs, fackpress, Poppius journalistskola, detaljtypografi, RMI Berghs, informationslinjen, Hellidens folkhögskola, litteraturvetenskap, Stockholms universitet.